Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dobrovolníci z Pakistánu pomohou v Novém pralese na Ještědu

Skupina zahraničních dobrovolníků bude po roce znovu pomáhat v Novém Pralese na Ještědu a také při obnově mokřadů u Jablonného v Podještědí. Mladí lidé z devíti zemí dostanou možnost vyzkoušet si například i kosení luk či hloubení tůněk. Novináře o tom dnes informovala koordinátorka kempu Věra Dráhová.

Dobrovolnický tábor The New Virgin Forest 2015 pořádá organizace INEX - Sdružení dobrovolných aktivit ve spolupráci s libereckou Společností přátel přírody - Čmelák.

Na Liberecku bude až do 28. srpna pomáhat 14 mladých dobrovolníků z Evropy, ale také z Číny, Pákistánu nebo Turecka. "Společně budou pracovat na pozemcích Čmeláka na čtyřech lokalitách. V Novém Pralese na Ještědském hřebeni si vyzkoušejí odkorňování stromů proti kůrovci a stavbu oplocenky," popsala práce Dráhová. V liberecké Temné ulici budou dobrovolníci kosit louky a hloubit tůňky, u potůčku v Jindřichovicích pod Smrkem pak budou opravovat břehy tůní a koryto potoka. "Pak se skupina přesune do mokřadů v Jablonném, kde je čeká vytrhávání orobince a instalace budek pro netopýry," dodala koordinátorka.

Dobrovolníci budou pracovat pět hodin denně za stravu a ubytování, vařit si budou sami. "V plánu máme i různé aktivity, při kterých budou mít příležitost navštívit nová místa, seznámit se s českou kulturou i místní komunitou. Čeká je sjezd na koloběžkách z Ještědu, prohlídku Liberce, tančírna na náměstí, rafting na Jizeře nebo návštěva Dětského domova v Jablonném," doplnila vedoucí workcampu Lucie Chladová. S účastníky tábora se bude moci seznámit i veřejnost. V úterý 18. srpna se v liberecké knihovně uskuteční neformální setkání spojené s ochutnávkou tradičních pokrmů a v neděli 22. srpna bude na faře ve Vratislavicích tradiční mezinárodní snídaně.

Čmelák ale není jedinou organizací v Libereckém kraji, které dobrovolníci každoročně pomáhají. Dobré zkušenosti s nimi mají třeba na hradě Grabštejn. "Letos u nás byli dobrovolníci hlavně z Francie, Španělska, Mexika, Polska, Srbska i Tchaj-wanu," řekla kastelánka hradu Iva Bártová. Desítka mladých lidí pobyla na Grabštejně 14 dní v červenci. "Pracovali velmi pilně, ani jsme nečekali, že nasadí takové pracovní tempo, takže ke konci jsme mohli nasadit i činnosti s nimiž jsme vůbec nepočítali, že by je ještě letos mohli stihnout," pochvalovala si dobrovolníky kastelánka.

Účastníci workcampu odvedli podle Bártové spoustu práce a pomohli i s přípravou části parku pro firmu, která ho obnovuje. "Projektant do toho zapomněl zahrnout přípravné práce, takže nám pomohli vyčistit jeden svah," vysvětlila kastelánka. Dobrovolníci podle ní také opravili dosluhující dřevěné zábradlí podél přístupové cesty na hrad, pomohli s obnovou podlah ve sklepení, uklízeli půdy. "Dělali všechno, co v těch čtyřech stálých zaměstnancích nejsme v průběhu roku schopni stihnout a za to jsme jim vděčni," dodala Bártová.

Zdroj: ČTK

Štítky Ještěd, Pákistán, Jablonné v Podještědí, Liberecký kraj, Evropa, Čína, Turecko, Grabštejn, Mexiko, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci z Pakistánu pomohou v Novém pralese na Ještědu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.