Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Liberci skončila sbírka pro uprchlíky, věci zaplnily dodávku

V Liberci dnes po 14 dnech skončila sbírka věcí pro uprchlíky umístěné v záchytném táboře v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Podařilo se pro ně vybrat teplé oblečení pro děti i dospělé, hračky, trvanlivé potraviny nebo školní potřeby. Novinářům to dnes řekl za pořádající spolek Jsme kamarádi Pavel Eliáš.

"Jsme nadšení. Věcmi jsme zaplnili největší skříňovou dodávku. Jen nakládání nám zabralo asi dvě hodiny. Je toho okolo 17 kubíků," uvedl Eliáš. Podle něj lidé přinesli na čtyři sbírková místa stovky pytlů, zapojily se farnosti i základní škola v Harcově. V darech převládalo zejména teplé oblečení pro dospělé i děti.

Podle Eliáše přitom lidé přinášeli textil "poměrně slušné kvality". Lidé přinesli například i spacáky nebo kočárky. Podle Eliáše nejsou jediní ve městě, kdo se rozhodl pomoci běžencům. "Třeba v jedné hospodě se domluvilo několik lidí, naložili auto a jeli do Maďarska," uvedl. Předpokládá, že v budoucnosti by sbírku věcí mohl zopakovat i liberecký spolek Jsme kamarádi.

S přílivem uprchlíků se potýká celá Evropa, kam míří desetitisíce běženců. Přes 2500 jich policie za posledního čtvrt roku zadržela i v ČR. Česká vláda kvůli zesílenému přílivu běženců do Evropy ze Sýrie a dalších částí Blízkého východu už rozšířila středisko pro běžence v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku a nově otevřela záchytný tábor ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Od 1. října bude otevřen objekt v Drahonicích na Lounsku s kapacitou 220 míst, od začátku příštího roku pak zařízení v Balkové na Plzeňsku s kapacitou 200 míst.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, uprchlík, Pavel Eliáš, okres Mladá Boleslav, Bělá pod Bezdězem, Evropa, Maďarsko, Vláda ČR, Česko, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimir Filipí

počkejte pár let a oni nám tu vaši pseudodobrotu vrátí i s ůroky.

Čtvrtek, 24. září 2015, 19:31Odpovědět

V Liberci skončila sbírka pro uprchlíky, věci zaplnily dodávku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.