Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Navyšování kapacit základních škol v Liberci bude pokračovat

Vedení města bude muset i v následujících letech navyšovat kapacitu základních a mateřských škol. Už v letošním roce musela být kapacita u třiadvaceti škol navýšena o více než 500 míst. Další navyšování se čeká i v příštím roce. Už teď je jasné, že kapacita naroste třeba na základních školách Dobiášova, 5. května a náměstí Míru.

„Dohání nás k tomu aktuální demografická situace. Jen prvních tříd jsme letos museli otevřít o pět více než loni. Z prognózy počtu dětí do roku 2019 navíc jasně vyplývá, že pokud bychom kapacity základních škol nadále nenavyšovali, brzy bychom nebyli schopni garantovat dětem umístění v jejich spádových školách a v roce 2019 už bychom s kapacitou základních škol byli v mínusu,“ informoval náměstek primátora Jiří Langr s tím, že letos se podařilo umístit do spádových škol všechny spádové děti.

K dalšímu navyšování by vedení města rádo využilo evropských dotací. „S podporou evropských fondů plánujeme v nadcházejících letech zrekonstruovat minimálně základní školy 5. května, Broumovská, Kaplického a náměstí Míru. Nejvyšší prioritu má ZŠ 5. května, která vyžaduje skutečně zásadní stavební úpravy,“ dodal Ivan Langr s upřesněním, že skrze evropské projekty není možné navyšovat kapacitu základních škol přímo. „Je ale možná podpora projektů odborných učeben či projektů sociální inkluze, díky kterým kýženého navýšení kapacit dosáhneme,“ konstatoval Ivan Langr.

Například prvnáčků je letos zhruba o 150 víc než loni, kdy školy otevřely 42 tříd. Kapacita základních škol v krajském městě se podle statistik ve srovnání s loňským rokem zvýšila o 547 míst.

Stavebními úpravami prošly kvůli zvýšení kapacity základní školy Švermova, Kaplického a náměstí Míru. "Navyšování kapacit jde ruku v ruce s posílením kapacity kuchyní," řekl primátorův náměstek Tomáš Kysela. Přes prázdniny se podle něj z časových důvodů nepodařilo realizovat stavební úpravy pro zvýšení kapacit a odvětrání strojovny bazénu v Základní škole Dobiášova a instalovat nové odvětrání kuchyně v ZŠ Sokolovská. "Tyto akce budou se zřetelem na plynulost provozu škol provedeny na sklonku roku," dodal Kysela.

Do stavebních úprav škol a také do zvýšení jejich kapacity investovalo letos město bezmála 46 milionů korun.

Štítky základní škola, Liberec, projekt, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navyšování kapacit základních škol v Liberci bude pokračovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.