Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jizerkách se uklízelo, stovky lidí vyrazily na oblíbené trasy

V Jizerských horách se o víkendu uklízelo po letní turistické sezoně. Stovky lidí vyrazily na oblíbené trasy pro pěší a cyklisty. Do speciálních pytlů sbírali dobrovolníci hlavně obaly od jídla a plastové lahve od nápojů. V sobotu nebylo pěkné počasí, a tak bylo lidí méně, dnes byla účast lepší.

Kolik odpadu se v horách posbíralo, nedokázala dnes Javůrková odhadnout. "Svážet se budou až v úterý, a zřejmě znova ještě příští týden. Někdy nám totiž lidé nahlásí odložené pytle až dodatečně, nebo na to úplně zapomenou a ohlásí to někdo jiný, kdo na ně pak o dalším víkendu narazí," vysvětlila Lenka Javůrková ze Společnosti pro Jizerské hory. Odpady po turistech se při akci obvykle naplní velkoobjemový kontejner. 

Odpadkové koše jsou v Jizerských horách většinou jen na parkovištích, u turistických tras chybí, jejich odvoz by byl totiž komplikovaný. V minulosti několikrát dobrovolníci narazili uprostřed lesů i na černé skládky. Objevili odložený starý gauč, kočárek, vyhozená kamna nebo pneumatiky. "Letos zatím nikdo takovou černou skládku neohlásil," řekla Javůrková.

Akce Ukliďme Jizerky se koná pravidelně dvakrát do roka od roku 1999, na jaře a na podzim. Do úklidu se zapojují rodiny, školy i různá zájmová sdružení. Sami si rozhodují, do jaké části hor zamíří. Organizátorům musejí jen dát vědět, kde pytle zanechali. "Nasbírané odpadky mohou dobrovolníci nechat kdekoliv u cesty a nahlásit nám jejich polohu, my už zajistíme jejich svoz a likvidaci," uvedla Javůrková.

Víkendový úklid v Jizerských horách nebyl jedinou akcí tohoto druhu v regionu. V rámci kampaně Ukliďme svět! (Clean Up the World!) zorganizovali několik akcí také přátelé přírody z liberecké Armillarie. V Liberci se už uklízel lesík Opičák u letiště, Vesecké údolí nebo lesopark Příkrý vrch. Na 30. října chystá spolek ještě čištění okolí Ruprechtického cvičáku. Sraz je v 10:00 nad zastávkou MHD na psím cvičišti.

Zdroj: ČTK

Štítky Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jizerkách se uklízelo, stovky lidí vyrazily na oblíbené trasy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.