Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Tohle se jen tak nevidí. Večerní nebe rozzářil bolid jasnější než měsíc

Nejen na severu Čech mohli vidět lidé včera večer úkaz, který možná už nikdy v životě nespatří. Daleko na sever od našeho území proletělo po obloze meziplatenární těleso, které za sebou nechalo úchvatný zářící jev. Na něj upozornilo redakci Drbny hned několik čtenářů z různých koutů republiky.

Podle Astronomického ústavu Akademie věd se jednalo o takzvaný bolid, kterého zachytilo 13 stanic. „Kromě toho výborné pozorovací podmínky a vysoká jasnost bolidu způsobily, že tento bolid byl pozorován velkým počtem náhodných svědků z nichž do této doby více než 150 nám poslalo svá pozorování,“ řekl vedoucí oddělení meziplanetární hmoty Pavel Spurný.

Podrobnější zkoumání stále probíhá. Už teď je ale jasné, že ho lidé v Česku mohli vidět kolem sobotní sedmé hodiny večerní. Jeho snímek pořídila v 19:05 například stanice na Lysé Hoře.

„Z našich výpočtů jsme zjistili, že bolid letěl daleko na sever od našeho území na severozápadem Polska a začal svítit ve výšce 102 kilometrů poblíž města Tuchola,“ dodal Spurný.

Zaznamenaná světelná dráha byla podle něho dlouhá 150 kilometrů. „Z našich výpočtů vyplývá, že tento mimořádně jasný bolid, jehož jasnost v maximu mnohonásobně převyšovala jasnost měsíce v úplňku, patřil k meteorickému roji Jižní Tauridy a jednalo se tak o větší úlomek meziplanetární hmoty kometárního původu. Mateřským tělesem tohoto meteorického roje je kometa Encke,“ uzavřel.

Foto AsÚ AV ČR

Štítky Česko, Pavel Spurný, Akademie věd České republiky, Polsko, Lysá hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Tohle se jen tak nevidí. Večerní nebe rozzářil bolid jasnější než měsíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.