Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vedení Liberce má výhrady k plánované výstavbě na Papíráku. Developer musí změnit projekt nebo má smůlu

Zůstanou honosné plány s okolím „Papíráku“ jen na papíře nebo se do staré zástavby zakousnou bagry? Developer, který má od roku 2008 v plánu postavit na parcelách v dolní části města šestipatrový obytný dům, před nedávnem požádal vedení města o aktuální stanovisko k plánované výstavbě. Zatímco dříve kritizovala projekt především veřejnost a architektonická obec, teď se přidalo i vedení města.

„V tuto chvíli jsme z pozice vlastníka pozemků dali nesouhlas se záměrem. Nyní je to tedy na dohodě obou stran,“ řekla po jednání rady města náměstkyně Karolína Hrbková (Změna).

O projektu se začalo poprvé mluvit před sedmi lety. Tehdy se na světlo světa dostala vizualizace domu, který měl Liberečanům nabídnout zhruba stovku bytů. Projekt se ale od prvního momentu stal terčem kritiky. Stavba totiž příliš nerespektovala ráz okolí.

„Plánovaný dům by doslova změnil podmínky místa, které je svým rázem podobné třeba Malé Straně. I když ostatní novostavby v okolí „Papíráku“ nejsou žádným zázrakem, celkem do zástavby zapadají. O domě, který by tam nyní měl vyrůst, se to ale říct nedá,“ řekl Drbně člen občanského sdružení Zbytek Jiří Žid. Ten si společně s dalšími členy dává za cíl ochránit tuto městskou část Liberce před necitelnými změnami. Podpořit je můžete třeba podpisem petice v knikupectví Fryč v Pražské ulici nebo na "Papíráku" ve Stereu. Zanedlouho bude i on-line na webu.

KAM DÁL: Petice za záchranu Genia loci čtvrti okolo „Papíráku“

K jeho názoru se přiklonilo i současné vedení města, které projektu v této podobě vystavilo „stopku.“ „Projekt nedosahuje kvalit, které bychom v centru města měli vyžadovat,“ shrnula Karolína Hrbková a dodala: „Veřejnost i architekti vítají to, že se v dané oblasti staví. Stavby by však měly splňovat určité podmínky. I většina nově postavených domů odpovídá tomu, jak je oblast zastavěná. Minimálně fasádami to nejsou monobloky.“

Vedení města proto chce se španělským jednatelem společnosti dojít ke kompromisu. „Byla bych ráda, kdyby došlo ke změně projektu. Jednání budou probíhat i nadále a budeme se snažit najít společné řešení,“ uzavřela náměstkyně.

Dům mezi Papírovým náměstím a Lucemburskou ulicí plánuje postavit společnost se španělskými vlastníky. Autorem je architekt Filip Horatschke, který je mimo jiné podepsán pod budovu F liberecké technické univerzity.

Právě okolí Papírového náměstí žije v posledních letech stavebním ruchem. SBD Sever na rohu Široké a Papírové postavilo bytový dům a o pár stovek metrů dál vzniklo Centrum Vlasty Buriana, které navazuje na starou zástavbu ve stejné ulici.  „Při přípravě projektu jsme respektovali památkovou zónu a nakonec jsme se dohodli i s památkáři. Stavba bude respektovat ráz okolí,“ doplnil za SBD Sever už dříve Petr Černý.

Jestli na Papírovém náměstí vyroste monstrózní šestipatrový dům s více než stovkou bytů, zatím není jasné.

Mělo by si okolí "Papíráku" zachovat svůj ráz?

Celkem hlasovalo153 čtenářů

Na Papíráku připravují demolici vybydleného domu

Pátek, 28. března 2014, 14:51

Na Papíráku připravují demolici vybydleného domu
Na Papíráku připravují demolici vybydleného domu

Foto Gestab, HZSLK

Štítky projekt, Liberec, radnice, dům, Vlasta Burian, Petr Černý, Papírové náměstí, a.s., Malá Strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Liberce má výhrady k plánované výstavbě na Papíráku. Developer musí změnit projekt nebo má smůlu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.