Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ceny elektřiny budou v příštím roce stejné, plyn zlevní

Energetický regulační úřad oznámil, že ceny elektřiny pro příští rok zůstanou prakticky stejné. A to přestože bude navýšena regulovaná složka ceny, ve které se promítají platby za přenos a distribuci. Kompenzovat to bude zlevnění elektřiny na trhu. Dobrou zprávou je i to, že ceny plynu by měly klesnout o jedno až dvě procenta.

Cenu elektřiny ovlivní i náklady, které jsou spojené s ochranou energetické infrastruktury. „Na jedné straně je nárůst požadavků energetických společností, aby mohly zajistit bezpečné dodávky. Na druhé straně chceme, aby cena byla nízká. Vyvážit to vyžaduje ‚laboratorní‘ váhy,“ říká předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Nemalý vliv na cenu bude mít i region, ve kterém je daný zákazník připojen k soustavě. „Rozdíly cen elektřiny v jednotlivých regionech jsou dány rozdílnými náklady na provoz jednotlivých distribučních sítí. Ty ovlivňuje například rozlehlost sítě, hustota odběru elektřiny, ale také třeba to, zda jde o vedení kabelové, nebo venkovní,“ vysvětluje mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha

Analytici se nyní rozcházejí v názorech, zda se stagnace cen projeví v peněženkách občanů. Zatímco někteří tvrdí, že by mohly domácnosti zaznamenat úsporu v řádech stokorun, jiní jsou opačného názoru a nepředpokládají zásadní změny.

Situace u plynu je obdobná. Hned čtvrtinu ceny zde činí regulovaná část, kterou Energetický regulační úřad zvýšil průměrně o více než pět procent. Předpoklad je však takový, že na velkoobchodním trhu klesne neregulovatelná složka o tři až pět procent. Konečná úspora za plyn by tak mohla činit jedno až dvě procenta. Doslova platí, že čím větší bude spotřeba, tím větší bude úspora.

„Na regulovanou složku ceny plynu negativně působil především fakt, že kvůli teplé zimě a nižší spotřebě plynu nevybraly distribuční společnosti stanovené prostředky na provoz soustav, a tudíž jsme museli tuto ztrátu v souladu se závaznými právními předpisy dorovnat,“ dodala Vitásková.

Dodavatelé plynu a elektřiny byli se svými vyjádřeními opatrní do oznámení Energetického regulačního úřadu. „Opět je třeba rozlišovat mezi poklesem/nárůstem regulovaných cen a cen za komoditu. Co se týká cen regulovaných - ve výše uvedených cenových rozhodnutích je stanoven nárůst cen elektřiny o cca 2,5 % a plynu o cca 8,5 % v závislosti na tarifu a spotřebě. Na druhou stranu ceny komodity (elektřiny a plynu) na burzách spíše klesají, takže nárůst regulovaných položek je tímto kompenzován. V průměru za všechny produkty zaplatí zákazníci na celkové platbě včetně DPH za elektřinu asi o 1 % méně, tj. asi o 170 korun za rok,“ upozornil mluvčí E.ON.

Společnost podle něj již v průběhu roku 2015 oslovila velkou část zákazníků s nabídkami produktů dodávky elektřiny a plynu s výší slevy, do níž promítla pokles velkoobchodních cen. „Další výhodnou nabídku jsme připravili na konec listopadu - jedná se o nabídku produktu Variant Advent se snížením ceny o 14 % oproti standardnímu ceníku roku 2015. S tímto produktem zaplatí zákazník s nejběžnější dvoutarifní sazbou pro akumulační ohřev na celkové platbě o 5 % méně, to znamená místo 17 275 korun za rok zaplatí 16 421  korun, což je méně o 854 korun za rok. Jiné naše produkty jsou již nabízeny s nižší cenou a u dalších snížení ceny připravujeme. Lze tedy říci, že pokud má zákazník zájem mít v roce 2016 nižší cenu za dodávku elektřiny a plynu, může si je sjednat (zafixovat) prakticky okamžitě,“ dodal Vladimír Vácha.

Autoři

Štítky elektřina, Energetický regulační úřad, platba, Alena Vitásková, E.ON

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny elektřiny budou v příštím roce stejné, plyn zlevní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.