Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec přidělil první byt v rámci prostupného bydlení, zatím na šest měsíců

Liberec přidělil první byt v rámci prostupného bydlení. Prvním nájemníkem městského bytu v rámci projektu, který má pomoci lidem žijícím v nevyhovujících podmínkách, je žena, která získala byt 2+kk na šest měsíců s možností prodloužení smlouvy na dva roky. Žena byla zařazena do „tréninkového bydlení“ na základě doporučení poradní skupiny složené z expertů.

Projekt prostupného bydlení schválili zastupitelé na srpnovém jednání, spuštěn byl na konci roku. Skládá se ze tří stupňů, které mají pomoci lidem dostat se ze soukromých ubytoven. V prvním stupni jde o krizové bydlení, kdy jsou klienti ubytováni v azylových domech, noclehárnách, domech na půli cesty i na některých komerčních ubytovnách, v druhém stupni se stěhují do takzvaného tréninkového bydlení a ve třetím stupni mají své sociální bydlení, kde se dostávají přímo do městských nájemních bytů.

„Souběžně s ubytováním či bydlením ale musejí klienti povinně spolupracovat se sociálními službami a zvyšovat své osobní kompetence, aby se výrazně snižovalo riziko, že bydlení zase ztratí,“ dodala mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Například do druhého stupně tak mohou postoupit jen ti klienti, kteří mají zajištěnu práci, pokud mají dluhy z minulosti, musejí 5 až 7 měsíců prokazovat jejich aktivní splácení. „Souběžně vzorně spolupracuji s terénní sociální službou, takže styk s jejich pracovníky je velmi intenzivní. Právě zvyšování kompetencí, finanční gramotnosti a postupné osamostatnění je vedle zajištění bydlení druhým hlavním cílem systému,“ doplnil náměstek primátora Ivan Langr.

Žena, která byt získala, spolupracuje s Člověkem v tísni. "V případě, že klientka v budoucích měsících získá dodatečné kompetence v oblasti bydlení, bude navržena do třetího stupně, kde jsou již nájemní smlouvy s delší platností. V případě neúspěchu ale může klesnout zpět do prvního stupně," dodal náměstek.

Nedávno provedená analýza na území celého Liberce odhalila zhruba 16 rizikových a potenciálně rizikových oblastí, mezi nimi jsou i některé ubytovny. Těch je na území města 25 s kapacitou přibližně 1500 lůžek, technický a hygienický stav některých přitom není dobrý. Zhruba sedm tisíc obyvatel Liberce se z ekonomických, sociálních, zdravotních, národnostních či jiných důvodů nejsou schopni podílet na aktivitách společnosti a jsou podle analýzy ohrožení sociálním vyloučením. Navíc každý patnáctý Liberečan je ohrožen sociálním vyloučením.

Foto Olomoucká Drbna

Štítky bydlení, Liberec, ubytovna, Ivan Langer, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec přidělil první byt v rámci prostupného bydlení, zatím na šest měsíců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.