Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Iráčtí uprchlíci mířící do Liberce dorazí do Čech za měsíc. Půjde zhruba o šest rodin s dětmi

Do Liberce zamíří uprchlíci z Iráku. Tahle zpráva, kterou jsme vám přinesli minulý týden, rozpoutala obrovskou diskuzi mezi čtenáři Liberecké Drbny. Většina ze čtenářů nenechala na uprchlících, kteří do Liberce dorazí až za několik měsíců, nit suchou. Pojďme se na přesun křesťanských uprchlíků do České republiky podívat podrobněji.

Jak už víme, Česká republika přijme celkem 153 Iráčanů a Libanonců, kteří by měli v tuzemsku získat mezinárodní ochranu a postupně se zde integrovat. První skupinka před několika dny dorazila do Jihlavy, další uprchlíci zamíří do Čech během nejbližších týdnů. Po nezbytných krocích by měla v Liberci najít azyl zhruba třicetičlenná skupinka, které nabídlo bydlení město Liberec, ale také Církev bratrská, Římskokatolická farnost Ruprechtice a případně Oblastní charita Liberec.

PSALI JSME: Do Liberce zamíří uprchlíci z Iráku. Radnice jim poskytne dva městské byty

Uprchlíci nejprve musí projít azylovým řízením, intenzivní výukou češtiny a dalšími procedurami. „Ještě před odletem z Iráku projdou všichni uprchlíci bezpečnostní prověrkou a lékařskou prohlídkou, uskutečněnou českými zdravotníky,“ řekl Jan Král z tiskového oddělení odboru kanceláře primátora. 

Podle Martina Frýdla z fondu Generace 21, který přesun organizuje, by skupinka, která později zamíří do Liberce, mohla do České republiky přiletět v druhé polovině února nebo v březnu. „Půjde stejně jako v Jihlavě o skupinu přibližně 30 lidí, tedy o zhruba šest až sedm rodin s dětmi,“ řekl. Uprchlíci budou nejprve bydlet společně ubytovacím zařízení, posléze by se měli individuálně integrovat ve vybraných městech.

Jde o příslušníky křesťanské menšiny – rodiny i jednotlivce, vystavené represím takzvaného Islámského státu a přebývající v táboře v Erbílu na severu Iráku. Uprchlíky přijmou mimo Liberce také ve zmíněné Jihlavě, Brně, Olomouci nebo v Praze.

„Ve skupině, která přijela do Jihlavy, jsou dvě rodiny s malými dětmi. V jedné rodině je otec překladatel, umí několik jazyků. Ve druhé pak vystudovaný středoškolský technik, který pracoval u mobilního operátora,“ doplnil Frýdl.

K úplnému začlenění uprchlíků je zapotřebí vyhledat jim zaměstnání. I s tím by jim měl pomoci nadační fond Generace 21. „Tuto fázi budeme řešit až za zhruba půl roku. Nabídky zaměstnání máme už nyní a jednotlivé rodiny se za zaměstnáním budou stěhovat po republice. Jejich následný dlouhodobý pobyt tedy není nijak vázán na město, v němž stráví první zhruba půlrok,“ uzavřel mluvčí nadačního fondu.

Foto pixabay.com

Štítky Liberec, uprchlík, Česko, rodina, Irák, Jihlava, Drbna.cz, povolání, Islámský stát, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Iráčtí uprchlíci mířící do Liberce dorazí do Čech za měsíc. Půjde zhruba o šest rodin s dětmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.