Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Via ferrata na Frýdlantské cimbuří nepovede. Proti jsou ochránci přírody

Dlouhý příběh vybudování jištěné skalní cesty v Jizerkách je nejspíš u konce. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR je proti. Takzvaná Via ferrata by totiž vedla na Frýdlantské cimbuří Národní přírodní rezervací Jizerskohorské bučiny, kde se lidé nemohou pohybovat mimo značené cesty.

A zmíněná agentura žádnou výjimku nepovolila. Občanské sdružení Vodní brána přitom na vybudování ferraty už v roce 2012 založilo účet, kam mohli lidé přispět. A také jich hodně přispělo, například Lesy ČR věnovaly 15 tisíc korun a celkový počet dárců jde do desítek.

Přitom už v roce 2012 se velmi diskutovalo o tom, zda v přísně chráněné zóně Jizerských hor budovat takový projekt. Zdá se, že navrch tak alespoň v tomto případě mají ti, kdo chtějí Jizerské hory udržet v co nejpřirozenějším stavu.

Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR se nelíbilo právě to, že by cesta vedla lokalitou evropského významu. NPR Jizerskohorské bučiny jsou v první zóně ochrany Jizerských hor a Frýdlantské cimbuří spadá také do Ptačí oblasti Jizerské hory.

Provedení bylo naplánováno jako východoalpské. Cestu po skále by lemovalo 12 mm silné ocelové lano dlouhé 300 až 350 metrů, upevněné do skály skalními kotvami.

Autoři | Foto Město Hejnice

Štítky ochrana přírody, Jizerské hory, Česko, cimbuří, Jizerskohorské bučiny, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Via ferrata na Frýdlantské cimbuří nepovede. Proti jsou ochránci přírody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.