Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ministr Brabec se dnes sešel s polským protějškem kvůli Turówu. Rozšíření dolu zatím není stoprocentní

Rozšíření těžby hnědouhelného dolu Turów i světelné znečištění z polských skleníků ve Frýdlantském výběžku. Těmito tématy se ve čtvrtek zabývali na společné schůzce ve Varšavě ministr životního prostředí Richard Brabec se svým polským protějškem Janem Szyszkem. Ten přislíbil, že se Polsko v řešení obou problémů pokusí, co nejvíce vyslyšet českou stranu.

„Polští kolegové přislíbili doplnění podkladů a chybějících informací, které jsou důležité pro vyhodnocení vlivů záměru na vodní poměry na území České republiky, včetně doplnění hydrologického a hydrogeologického posudku, vyhodnocení vlivů záměru na podzemní a povrchové vody, vyhodnocení vodních poměrů na území Česka,“ okomentoval výsledek jednání ministr životního prostředí Richard Brabec.

Česká strana se s polskými kolegy dohodla na vytvoření pracovní skupiny, do které budou jmenováni experti obou stran, včetně zástupce investora dolu Turów, a která bude mít za úkol vytvoření řešení problému vlivu dolu Turów na úbytek vody v pohraničí. „Česká republika tak bude mít zajištěny veškeré informace o záměru,“ doplnil ministr.

Podle polského investora zatím není jisté, jestli opravdu dojde k rozšíření dolu. „Aktuálně probíhají průzkumy a vyhodnocování možného rozšíření dobývacího prostoru. Teprve poté budou navrhovány případné alternativy na možné zmenšení záměru, popřípadě možné kompenzace dopadů. Zároveň jsme se domluvili, že expertní skupina bude zřízena okamžitě a sejde se co nejdříve, tedy v průběhu několika týdnů, a to na území České republiky. Já zajistím i účast ze stran zástupců libereckého regionu," řekl Richard Brabec. 

Oba ministři se během schůzky věnovali také tématu světelného znečištění ve Frýdlantském výběžku, které způsobuje silné světlo ze skleníků na pěstování rajčat a okurek u polského města Bogatynia. Ministři se dnes dohodli na společném postupu směrem k polské firmě. Světlo ze skleníků je vidět až ze vzdálenosti 60 kilometrů. Už dnes podle měření astronomů svítí v noci skleníky podobně jako stotisícový Liberec.

„Polské ministerstvo životního prostředí se již spojilo s polskou společností provozující skleníky. Zároveň ministerstvo obdrželo i stížnosti na světelné znečištění od saských kolegů. Věřím, že společně vytvoříme dostatečný tlak, který povede k technickým úpravám skleníků, které světelné znečištění sníží, nebo mu úplně zamezí," pokračuje ministr Brabec.    

V příhraniční oblasti Polska, kde je neprůměrná nezaměstnanost, je podobný projekt přínosem. Jeden desetihektarový skleník zaměstná sto lidí, firma jich chce do tří let vybudovat deset. "My rozhodně nechceme ten projekt zastavit, jen chceme skleníky zastínit," řekl na úterní tiskové konferenci po Radě kraje náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).  

Podle hejtmana Martina Půty (SLK) chybí v Česku i Polsku legislativa, která by světelné znečištění regulovala. Firma Citronex tak nedělá nic nezákonného. "Rádi bychom uspořádali slyšení na toto téma v Evropském parlamentu, protože většinu znečištění obecně řeší evropská legislativa a možná, že i to světelné by mělo být tématem nějaké evropské směrnice," poznamenal Půta.

Foto Wikipedia

Štítky Richard Brabec, skleník, Důl Turów, znečištění, Polsko, Česko, Varšava, Martin Půta, Evropský parlament, Josef Jadrný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr Brabec se dnes sešel s polským protějškem kvůli Turówu. Rozšíření dolu zatím není stoprocentní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.