Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nejdelší velikonoční trhy v Libereckém kraji budou v Liberci

Nejdelší velikonoční trhy v Libereckém kraji budou u radnice v Liberci, potrvají šest dnů. Obdobných, i když kratších, akcí budou v kraji desítky. Na Velikonoce také budou přístupné hrady a zámky.

Na náměstí před libereckou radnicí bude rozmístěno asi 20 stánků s tradičním velikonočním zbožím od pondělí 21. do soboty 26. března. Zájemci si také budou moci například zkusit uplést pomlázku. "Součástí trhů je doprovodný program, budeme ho mít každý den s výjimkou Velkého pátku," uvedla vedoucí oddělení cestovního ruchu na liberecké radnici Zuzana Kotrmanová.

Vystupovat na náměstí budou zejména dětské soubory, skoro na každý den je ale připravena nějaká specialita. V pondělí to bude loutková parodie na Hvězdné války, v úterý science show plná experimentů s vajíčky. Další dva dny vystoupí místní známé kapely - ve středu skupina Těla a den poté Free Beer Band s irskými rytmy. Čtvrtek bude navíc díky svému přízvisku orientovaný do zelena, včetně nabízeného sortimentu. Hlavní sobotní akcí bude charitativní běh, výtěžek z něj dostane Jedličkův ústav.

V Liberci to nebude jediná akce. Už příští týden bude mít trhy Liberecký kraj, ve středu se v jeho sídle budou prodávat velikonoční výrobky klientů ze 30 zařízení sociálních služeb. Na víkend pak chystají výtvarné dílny Oblastní galerie a Severočeské muzeum. Velikonoční jarmark za účasti lokálních řemeslníků chystá i Centrum Babylon, bude 26. a 27. března. "Především rodinám s dětmi je určený bohatý doprovodný program, který nabídne pohádková představení, animace, písničky, hry a soutěže o ceny," uvedla mluvčí centra Michaela Vrbová.

Trhy a další velikonoční akce se ale budou konat po celém kraji. Mezi vyhlášené patří jarmark na Vísecké rychtě v Kravařích na Českolipsku. V sobotu 19. března si tam děti i dospělí budou moci zkusit vyrobit kraslici nebo umotat z těsta jidáše. Akce je tradičně spojená s vynášením smrtky do Bobřího potoka. O týden později budou smrtku vynášet do Jizery z Dlaskova statku v Dolánkách u Turnova. I tam bude možné vyrábět velikonoční dekorace.

K nejnavštěvovanějším akcím patří také zámecké trhy na Sychrově, které jsou spojené s ukázkami řemesel, prodejem tradičního velikonočního zboží a programem pro děti i dospělé. Letos budou o víkendu 19. a 20. března. Další hrady a zámky mohou turisté navštívit o prodlouženém velikonočním víkendu, přístupné budou od 25. do 28. března. Někde otevření spojí se speciálními prohlídkami, například na Lemberku nebo v Zákupech.

Autoři | Foto Jizerky.cz

Štítky Liberec, Liberecký kraj, radnice, Velikonoce, Velký pátek, Star Wars, Severočeské muzeum v Liberci, Vísecká rychta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejdelší velikonoční trhy v Libereckém kraji budou v Liberci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.