Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vědci z univerzit zkoumají prameny v česko-německém příhraničí

Vědci tří univerzit z Česka a Německa zkoumají vodní zdroje v česko-německém příhraničí. Desítky pramenů a studánek v oblasti mezi Libercem a německou Žitavou chtějí zmapovat, vytvořit katalog s podrobným popisem a návrhy, jak je v budoucnu využít, ale také ochránit. Projekt je o to aktuálnější, že se tato oblast potýká v posldních letech s úbytkem vody v souvislosti s těžbou uhlí v polském dole Turów těsně u hranic.

Do výzkumu, který potrvá tři roky, by se měli zapojit geologové, hydrologové, ekologové i odborníci z oblasti kulturní geografie, kartografie a geoinformatiky z univerzit v Liberci a Žitavě a také z České zemědělské univerzity v Praze. "Náš průzkum uskutečníme přímo v terénu. Zapojí se do něj liberečtí, pražští i žitavští vysokoškolští studenti. V horách budeme mapovat a zkoumat studánky a prameny, o kterých už víme, a současně hledat další, které zatím nikdo nepopsal a nezachytil v mapách," popsal manažer projektu Jiří Šmída, proděkan Fakulty přírodovědně-humanitní Technické univerzity v Liberci.

Hornatá oblast česko-saského příhraničí je podle Šmída velkým množstvím pramenů a studánek typická. V životě zdejších lidí, praktickém i duchovním, hrály po staletí důležitou roli. Kvůli proměnám osídlení této oblasti se ale mnohé informace a poznatky ztratily nebo se dochovaly jen ve zlomcích. Vědci by proto uvítali pomoc veřejnosti, těch, kdo o pramenech a starých studánkách v příhraničí vědí. "Jejich pomoc bude neocenitelná," poznamenal manažer projektu. Tipy, příběhy i další informace je možné poslat prostřednictvím stránky www.facebook.com/pramenyspojuji.

Otázka zdrojů pitné vody v příhraničních oblastech Liberecka i sousedního Saska je v poslední době velmi aktuální zejména v souvislosti s plánovaným rozšířením polského hnědouhelného dolu Turów. V oblasti Frýdlantska, Hrádecka a Chrastavska už dnes kvůli těžbě vody ubývá. Pokud se naplní černé scénáře, odhadují se náklady na zajištění náhradního zásobování oblastí vodou v souvislosti s dalším rozšířením těžby na 2,136 miliardy korun bez DPH. Problém už se řeší na vládní úrovni. Na základě jednání mezi ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a polským ministrem životního prostředí Janem Szyskem vznikla v minulých dnech česko-polská expertní skupina, která se bude problémem zabývat.

Autoři | Foto Facebook

Štítky univerzita, těžba, projekt, Liberec, Žitava, Důl Turów, Německo, Česko, Česká zemědělská univerzita v Praze, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z univerzit zkoumají prameny v česko-německém příhraničí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.