Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec má Lidickou hrušeň, je přímým potomkem stromu z Lidic

Bylo mu pouhých osm let, když vpadli nacisté do Lidic. Páchaná zvěrstva na rozdíl od ostatních ale zažil na vlastní kůži, jako jeden z obyvatel vyhlazené vesnice. Řeč je o Václavu Hanfovi, který přijal pozvání na dnešní tradiční pietní akt konaný k příležitosti Dne vítězství.

„Poté, co nás nacisté odtrhli od rodičů, nás nakonec odvezli do polské Lodže. Přes osmdesát dětí. Já a moje dvě starší sestry jsme byli jedněmi z hrstky dětí, které vybrali na německou převýchovu. Ostatní děti poslali na smrt do vyhlazovacího tábora. V německé rodině jsem ale byl jen krátce, protože mě měli za zlobivého a poslali do výcvikového tábora Hitlerjugend,“ vzpomněl Václav Hanf. Dnes jednaosmdesátiletý pamětník žije ve Velkých Hamrech. Po skončení války ale putoval spolu s dalšími do shromažďovacího lágru v Rakousku, kde jej 23. prosince 1945 objevila Josefina Napravilová. Válku přežily i obě sestry Václava Hanfa, ale sourozenci už pak pohromadě nevyrůstali.

Tradiční pietní akce začala dnes ráno na hřbitově v Ruprechticích. Památku obětí uctilo vedení města, kraje, Parlamentu a v neposlední řadě armády minutou ticha. Poté se účastníci přesunuli na Štefánikovo náměstí k Památníku bojovníkům a obětem za svobodu vlasti. „Těch 71 let, které uplynuly od konce druhé světové války, mimo jiné znamená, že generace po nás se již nebudou moci setkat s přímými svědky a pamětníky. O to větší význam budou mít postupem času tyhle vzpomínkové dny. Proto jsem nesmírně rád, že našim potomkům můžeme odkázat další pietní symbol,“ řekla primátor Liberce Tibor Batthyány (ANO).

Zmíněným symbolem je Lidická hrušeň, která byla dnes zasazena na Štefánikově náměstí. „Je přímý potomek dnes již památného stromu, který v roce 1942 jako jediný ovocný strom přežil nacistické vyhlazení Lidic,“ doplnil primátor. Liberec se tak stal čtrnáctým místem, kde dceřiná Lidická hruška roste.

Těsně před samotným sázením pak primátor Tibor Batthyány uložil do země tubus obsahující text poselství, aktuální vydání Libereckého zpravodaje, seznam zastupitelů a současné mince.

Foto Jan Král

Štítky Liberec, Lidice, hruška, Den vítězství, Tibor Batthyány, primátor, Hitlerjugend, druhá světová válka, Josefina Napravilová, Lodž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec má Lidickou hrušeň, je přímým potomkem stromu z Lidic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.