Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bílé tygry v liberecké zoo pojmenovali Shankar a Maia

Vzácní bílí tygři, kteří se v liberecké zoo narodili na konci února, se jmenují Shankar a Maia. Zahrada jména odtajnila při dnešním křtu. Od veřejnosti zoo dostala téměř 2100 tipů a vybrala jména, která se vztahují k předchůdcům tříměsíčních mláďat.

"Minule jsme měli samici Gaiu, teď máme Maiu," uvedl mluvčí zoo Jan Kubánek. U samce asociaci vyvolal indický instrumentalista Ravi Šankar (Shankar), který byl celosvětově známým hráčem na sitar. "Sitar bylo jméno druhého tygřího samce v libereckém chovu," řekl Kubánek.

Jméno Shankar je v Indii, domovině tygrů, hodně užívané. Podle mluvčího zoo se dá volně přeložit jako dobročinný nebo dárce blaha. Jméno Maia je známé hlavně z mytologie. Pro Římany byla ztělesnění bohyně jara, v řecké to byla dcera Titána Atlanta. Jméno postavy z řeckých legend nese i otec tygřích mláďat - Paris.

Liberecká zoo má bílé tygry od roku 1994, úspěšný odchov se jí ale povedl teprve potřetí. Bílí tygři jsou nejpopulárnějšími a nejatraktivnějšími zvířaty liberecké zoo. Když se před čtyřmi lety narodila trojčata Sambur, Gaia a Liam, meziročně návštěvnost zahrady stoupla o více než deset procent. Nárůst zaznamenalo zoo i nyní, i když jsou tygři v expozici jen krátce. "V sobotu před 14 dny jsme dokonce měli 5300 návštěvníků. Tolik lidí jsme loni za jediný den neměli ani jednou," uvedl. Bílí tygři nejsou samostatným druhem, ale pouze zvláštní formou tygra indického (bengálského).

Bílé zbarvení je znakem částečného albionismu (nedostatku barviva), od pravých albínů je odlišují modré oči. Pruhy mají hnědé až tmavě šedé. Tato forma tygra je velmi vzácná, po celém světě jich žije v chovech několik desítek, ve volné přírodě se zřejmě již vůbec nevyskytují. Bílé zbarvení jim velmi snižuje schopnost přežít v džungli. Jsou nápadní, což jim komplikuje lov a naopak je to vystavuje lovcům.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Ravi Šankar, Maia, tygr, bílý tygr, Atlanta, Gaia, Indie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílé tygry v liberecké zoo pojmenovali Shankar a Maia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.