Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec plánuje kompletní rekonstrukci bazénu, kvůli úpravám si v něm až 18 měsíců nezaplavete

Žalostný technický stav libereckého bazénu dospěl do situace, kdy vedení města musí začít přemýšlet o nákladné rekonstrukci. Ta by měla proběhnout v roce 2018 a kvůli její realizaci se bazén až na 18 měsíců uzavře. Cena kompletní rekonstrukce plaveckého bazénu se odhaduje na 350 milionů korun. Z čeho ji město zaplatí, zatím není jasné.

„Uvědomujeme si, jak výrazné omezení to představuje a že uzavření bude znamenat komplikace hlavně pro plavecké kluby, školy a školky, které využívají bazén na plavecké tréninky a výcviky. Situace je však taková, že pokud se do celkové rekonstrukce nepustíme, hrozí, že budeme bez bazénu.  S kluby jsme v kontaktu a uvažujeme o možnostech, jak jim zajistit náhradu. V úvahu připadá i dotování zvýšených nákladů při využití jiných bazénů v době rekonstrukce,“ uvedl primátor Tibor Batthyány (ANO).

O celkové rekonstrukci jednoho z nejvytíženějších bazénů v republice se mluví už několik let, vždy se ale přípravy odložily. Město do oprav ročně investuje zhruba 750 tisíc korun a rekonstrukce je nyní nevyhnutelná. „Na návštěvníky působí bazén navenek relativně perfektně, dokonce v hodnocení návštěvníků jsme na předních místech v rámci ČR, ale pod povrchem je realita zoufalá. Důležitá technologická zařízení jsou absolutně dožitá. Náklady na provoz jsou vysoké, chybí například rekuperace, která by zajišťovala úsporu tepla a z pohledu dnešních standardů v energetické náročnosti opravdu pokulhává. Kromě toho není bazén bezbariérový a neplní mnohé dnešní normy,“ upřesnil primátor.

Vedení města zatím nechalo zpracovat studii rekonstrukce, podle které je potřeba udělat rozsáhlé stavební úpravy v suterénu, kde je umístěna veškerá technologie úpravy vody. Modernizace by se měl dočkat i hlavní vstup a zázemí pro návštěvníky včetně šaten a sprch. Přestěhovat by se měly sauny a vyměnit starší ze dvou tobogánů. Město také přemýšlí o vybudování dalšího pětadvacetimetrového bazénu. Ten by se stejně jako nedávná přístavba napojil k původnímu bazénu. „Zájem o výcvikový bazén je takový, že ani nová přístavba ho nestačila pokrýt. Už teď je plně vytížený. Bazén na výuku dětí nám pořád chybí,“ dodal náměstek primátora Tomáš Kysela (ANO).

Celá modernizace by měla vyjít na zhruba 350 milionů korun. Zdroj, ze kterého by měla být financována, teprve město hledá. "Pokoušíme se hledat zdroje financování, ale není to jednoduché, protože dotační příležitosti na tento typ investic v současnosti nejsou. Zvažujeme i další možnosti, a sice sami našetřit v příštích letech, oslovit soukromé investory, nebo jít cestou úvěru, ale myšlenky na získání dotace se samozřejmě nevzdáváme,“ řekl primátor.

Foto CODE spol. s r.o.

Štítky bazén, Liberec, rekonstrukce, primátor, ANO 2011, Tibor Batthyány, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec plánuje kompletní rekonstrukci bazénu, kvůli úpravám si v něm až 18 měsíců nezaplavete  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.