Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vratislavice koupí dům od církve, sloužit má spolkům a knihovně

Vratislavice nad Nisou odkoupí od církve rozlehlou třípodlažní budovu se dvorem a zahradou za 4,5 milionu korun. Městský obvod Liberce ji chce s pomocí evropské dotace přestavět do dvou let na spolkový a komunitní dům. Podle odhadu na to bude potřeba 20 až 25 milionů korun.

Radnice se s římskokatolickou farnosti na prodeji málo využívané budovy už dohodla, transakci schválili také zastupitelstva Liberce a Vratislavic. Podle starosty je v domě nájemníkem trvale obývaný jeden byt, další prostory využívala vratislavická fara jen příležitostně. "Objekt není v dobrém stavu, nutně potřebuje rekonstrukci," řekl starosta Vratislavic Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj).

Pro potřeby Vratislavic je podle starosty ideální poloha domu. V jeho těsné blízkosti jsou radnice, kulturní centrum, základní škola, sídliště Nad školou, lesopark i zámecký park. Radnice má pro budovu využití. "V tuto chvíli řešíme prostor pro spolky a organice," uvedl Pohanka. Zázemí by tam například mohly mít svaz žen, svaz důchodců, mateřské centrum Kamínek nebo autodráhový kroužek. "Myslím, že mají druhou nejdelší autodráhu v republice. Chceme, aby dostali důstojnější prostor," řekl starosta.

Po rekonstrukci hodlá radnice do domu přemístit i knihovnu, kterou v roce 2014 stěhovala ze základní školy do kulturního centra 101010. "Po dvou letech se ukazuje, že úzký prosklený prostor není pro její provoz ideální. Neumožňuje čtenářům si tam v klidu sednout, mít trochu soukromí. A nevešly se nám tam ani všechny knihy, takže musí být ve skladu," řekl starosta.

Zahájení přestavby kupovaného objektu je závislé na získání evropské dotace. "Bez ní asi nebudeme schopni zaplatit rekonstrukci," uvedl Pohanka. Pokud radnice se žádostí uspěje, práce by ráda zahájila v průběhu příštího roku a dokončila v roce 2018.

Obdobný projekt plánuje také liberecký magistrát. Za 210 milionů korun chystá rekonstrukci památkově chráněného Liebiegova paláce, který je po odstěhování Oblastní galerie už dva roky prázdný. Magistrát plánuje, že palác budou využívat jak senioři a zdravotně a sociálně znevýhodnění, tak i matky s malými dětmi, mládež a lidé všech věkových kategorií sdružení do zájmových spolků, iniciativ a komunit.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, dům, rekonstrukce, Liberec, radnice, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vratislavice koupí dům od církve, sloužit má spolkům a knihovně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.