Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Opravený Schäferův křížek u silnice na Ludvíkov vysvětil novoměstský farář

Prakticky zničený křížek u silnice z Nového Města pod Smrkem do Ludvíkova se dočkal obnovy a teď i vysvěcení. K slavnostnímu okamžiku došlo v sobotu a vysvětil jej novoměstský farář Jacek Wszola. Přes 160 let starý křížek najdete nedaleko za posledním domem Nového Města ve směru na Ludvíkov.

Postavit jej nechal novoměstský rodák Franz Schäfer. Podle letopočtu na podstavci pochází z roku 1854. Křížek s pozlaceným Ježíšem Kristem se poslední obnovy dočkal v roce 1933, poválečná léta ale pro něj byla osudná, byl zničen. „Pozůstatky tohoto zdevastovaného křížku byly nalezeny v roce 2002 v nedaleké bažině. Koncem roku 2014 byl Janem Fedorčákem z České Lípy křížek zrestaurován a umístěn na nynější místo,“ řekl Drbně jeden z účastníků akce Stanislav Beran.

O záchranu křížku se postaral Okrašlovací spolek z Nového Města pod Smrkem, jehož členové se už několik let starají o záchranu podobných sakrálních památek.

Jeho oprava byla financována z Dotačního fondu Libereckého kraje, od Nadace Preciosa a z rozpočtu Nového Města pod Smrkem.

Autoři | Foto Stanislav Beran

Štítky Ludvíkov, Nové Město pod Smrkem, Franz Schäfer, Jacek Wszoła, silnice, Ježíš Kristus, Nadace PRECIOSA, Česká Lípa, Drbna.cz, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravený Schäferův křížek u silnice na Ludvíkov vysvětil novoměstský farář  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.