Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nad Libercem se přehnala silná bouřka, hasiče čeká perný podvečer

Liberecký kraj zasáhla v sobotu odpoledne silná bouřka. Hned na několik míst museli vyjíždět hasiči především kvůli popadaným stromům. Popadané stromy zastavily provoz na dvou železničních tratích. Vlivem silného lijáku vystoupala na první povodňový stupeň Lužická Nisa v Liberci. Před půl šestou večerní začala hladina ještě kulminovat. Oproti ránu byl průtok na řece v ten moment až čtyřicetkrát vyšší.

"Dnešní den byl pro hasiče náročný už od rána, neboť od půlnoci do 20. hodiny mají na svém kontě 102 událostí," shrnula mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Bouřka zasáhla dvě hodiny po poledni především Českolipsko a Liberecko, kde spadlo během jedné hodiny až 30 milimetrů srážek. Na několika místech byl úhrn ještě vyšší, když na Harcovském potoce během čtyř hodin napršelo bezmála 53 milimetrů a na Černé Nise v Rudolfově přes 47 milimetrů. 

Komplikace způsobil silný déšť v Zeleném Údolí pod mostem, kde se z kanalizace valila voda přímo na ulici. "Po páté hodině nás požádali vedoucí ze skautského tábora o pomoc při odvozu devíti promočených dětí z tábora v údolí Zábrdka u Hlavice," řekla mluvčí hasičů. Naopak v Jezové čerpali vodu z budovy pošty.

Na několika místech popadaly stromy na zaparkovaná auta. Hasiči s motorovými pilami tak vyjížděli například do Košické nebo Americké ulice a také do ulice Pod Sadem Míru v Liberci. Strom strhl veřejné osvětlení také v Hrádku nad Nisou. V Mníšku blesk udeřil do stromu, jehož prasklá část hrozila pádem na hřiště. Hasiči ho odstraňovali s pomocí výškové techniky.

Naopak na železniční trati mezi Libercem a Mníškem došlo k poruše zabezpečovacího zařízení a podle webu Českých drah musel být na zhruba hodinu zastaven provoz na trati. Popadané stromy zastavily po čtvrté hodině dopravu na trati z Bakova nad Jizerou do Oken, kde vlak najel do spadlého stromu, zraněn ale nikdo nebyl. Další strom zablokoval trať mezi Karlovem pod Ještědem a Křižany. Tam měl strojvůdce víc štěstí a stihl včas zastavit.


Ulice Americká


Dům kultury

Foto Alex Sochančák, Judita Strunecká

Štítky Liberec, strom, Liberecký kraj, Lužická Nisa, okres Česká Lípa, Mníšek nad Hnilcom, České dráhy, Rudolfov, Černá Nisa, bouřka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad Libercem se přehnala silná bouřka, hasiče čeká perný podvečer  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.