Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zoologická zahrada láká na červnová mláďata. K vidění jsou malé zebry i osel

Jít v těchto dnech do liberecké zoologické zahrady se vyplatí. Hned na začátku prohlídkové trasy mohou nyní návštěvníci obdivovat čerstvě narozená mláďata kopytníků. K vidění je totiž dvojice malých zeber Chapmanových a osla somálského.

První z této trojice přišel na svět v polovině června oslí samec pojmenovaný ošetřovateli Tristan. Pro jeho matku, šestiletou samici Toscu to byl druhý porod v životě, přičemž ale první mládě přežilo pouze několik dní.

„Mladý hřebeček je zdráv a v dobré kondici, z čehož má personál stájí i celé zoo radost. Tu kalí pouze skutečnost, že se jedná už o 13. oslího samce v řadě. Čekání na samičku osla, která by znamenala pro liberecký chov velký přínos, tak stále pokračuje,“ dodal mluvčí zoo Jan Kubánek. Tosca dorazila před pěti lety z královédvorské zoo, otec Passion pak ještě o dva roky dříve, a to ze soukromého chovu v Izraeli. Tento druh kriticky ohrožených oslů, jejichž domovem je oblast afrického rohu, chová ZOO Liberec již od roku 1991.

Dva jedinci přibyli také do stáda zeber Chapmanových, které obývá expozici sousedící se vstupem do zoo. Jedná se o dvojici smíšenou a obě zebří mláďata mají stejného otce – devítiletého samce Ismaela. Matkou samičky se jménem Keshia je kobyla Kayla a malého hřebce nazvaného Jamie porodila Jua. Ten byl od prvních dnů silný a vitální, ale u samičky Keshii zoologové s názorem vyčkávali. V prvních dnech po porodu nebyl její stav úplně uspokojivý, ale vše se na konci prvního týdne života zlepšilo. „Tato zebří slečna přišla na svět i s málo vídanými vizuálními znaky, které jsme zatím u žádného zebřího mláděte nikdy nepozorovali – její oční duhovka je modrošedá a místa na těle, kde není pokryv srstí nejsou hnědočerná, nýbrž růžová. Nejedná se o genetickou vadu – spíše o málo vídanou hříčku přírody,“ uzavřel mluvčí.

Foto Zoo Liberec

Štítky zebra, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Liberec, Izrael

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologická zahrada láká na červnová mláďata. K vidění jsou malé zebry i osel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.