Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jindřichovice chtějí zachránit kostel. Ten je v havarijním stavu, nepřístupný veřejnosti

Pomalu chátrající a rozpadající se kostel Nejsvětější trojice v Jindřichovicích by se snad mohl dočkat záchrany. Roky se na něj nesáhlo, a tak se iniciativy chytla sama obec, která se stavbu snažila od roku 2014 převést do svého majetku. To se teď povedlo a složitá záchrana může začít.

„Obec k tomuto kroku přistoupila z obavy o budoucnost tohoto důležitého symbolu obce, který má středověké základy a je připomínkou konání našich předků, kteří kdysi z místa, které původně bylo ničím, vytvořili domov pro mnoho generací lidí, kteří spojili své životní osudy s tímto kouskem země a se jménem Jindřichovice pod Smrkem a je jedno, že měnil své jméno v souvislosti s dobou, majiteli, správci či dle národnostních poměrů,“ řekl starosta Jindřichovic pod Smrkem Pavel Novotný.

Podle něj je obec připravena a už zahájila kroky ke koordinaci prací k jeho obnově. A jak to s kostelem vypadá aktuálně? „Kostel je v havarijním stavu a oficiálně uzavřen pro veřejnost, neboť se pomalu rozpadá,“ říká starosta.

I proto byl nedávno založen transparentní účet, kam může kdokoliv přispět na záchranu stavby. „Na účtu lze volně sledovat pohyby o vkladech a výběrech a obec bude průběžně informovat o čerpání a využití finančních prostředků, které budou použity výhradně k obnově kostela,“ uzabřel Novotný.

Přispět na záchranu kostela můžete tady

Autoři | Foto archiv obce

Štítky kostel, Jindřichovice, Pavel Novotný, Jindřichovice pod Smrkem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichovice chtějí zachránit kostel. Ten je v havarijním stavu, nepřístupný veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.