Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

František Peterka je v libereckém hospici, v dobré náladě ho drží cvičení

Asi nejpopulárnější liberecký herec, František Peterka, je v místním hospici. Jako první o tom informovala televize Nova. Peterka se podle svých slov rozhodl odejít do zdravotnického zařízení kvůli tomu, že se o sebe nedokázal sám postarat.

„Nedokázal jsem se sám doma dát do pořádku,“ řekl televizi Nova čtyřiadevadesátiletý herec. Nejšťastnější je, jak sám říká, na zahradě hospice, kde se věnuje cvičení.

Není divu, od mládí rád sportoval a chtěl se stát učitelem tělocviku, vzpěračem a olympionikem. Po absolutoriu obchodní školy studoval herectví na Pražské konzervatoři. Po jejím dokončení pracoval jako úředník v pojišťovně a stále toužil po tom stát se úspěšným vzpěračem.

Shodou náhod získal své první divadelní angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, kde nakonec zakotvil na delší dobu. Další jeho hereckou štací se stalo Divadlo F. X. Šaldy v Liberci.

V českém filmu debutoval ve snímku Černý prapor z roku 1958, další hlavní roli si zahrál v nepříliš známém a úspěšném snímku Chlap jako hora z roku 1960. Mezi jeho nejznámější filmové role patří série komedií Zítra to roztočíme, drahoušku…!, kde hrál manžela Ivy Janžurové, dále i na něj navazující snímky Co je doma, to se počítá, pánové a Příště budeme chytřejší, staroušku!, kde hrál po boku Karla Augusty a Heleny Růžičkové. Zaujaly i některé jeho repliky z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!, kde ztvárnil trenéra juda Tulpacha.

Hrál také v televizním seriálu Arabela (seriál), kde vytvořil postavu českého Fantomase. Výrazná byla jeho postava Krakonoše v hrané večerníčkové sérii Krkonošské pohádky, kde vystupoval společně s Iljou Prachařem, Jaroslavem Satoranským, Zdeňkem Řehořem a Hanou Maciuchovou.

Se zdravotními problémy se začal potýkat před patnácti lety, když v roce 2001 ve věku 79 let utrpěl velmi vážný úraz, když ho srazil automobil. Po sérii několika desítek operací a třech letech pobytu v liberecké nemocnici jeho sportem trénované tělo přežilo i tuto osobní tragédii. Do zdravotnického zařízení se vrátil před nedávnem.

Foto Jiří Langer | Zdroj Wikipedia, TV Nova

Štítky František Peterka, herec, TV Nova, Pražská konzervatoř, Slovácké divadlo, Helena Růžičková, Hana Maciuchová, Iva Janžurová, Zdeněk Řehoř, Jaroslav Satoranský, Ilja Prachař, Karel Augusta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Peterka je v libereckém hospici, v dobré náladě ho drží cvičení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.