Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výzva mladého vědce: Pomozte zmapovat příběhy míst kolem vás

Bukovec, Olivetská hora, Ještěd, Žalý. Jsou to známá místa, jejichž historii a příběhy hledá mladý vědec Daniel Vrbík z Technické univerzity v Liberci. Nechce se spoléhat jen na archivy, ale obrací se s prosbou o pomoc k veřejnosti – patriotům, pamětníkům nebo aktivním turistům. Z výzkumu vzejde interaktivní mapa se všemi sesbíranými znalostmi.

„Ve výzkumu se zaměřuji na sběr historických informací o místech v oblasti od německé Žitavy až po Vrchlabí,“ říká Daniel Vrbík. Východiskem pro jeho práci je turistická mapa z roku 1927 od libereckého kartografa Josefa Matouscheka. „Hledám dobrovolníky, kteří znají místa nejen v Jizerkách, ale i na německé straně nebo třeba v okolí Vrchlabí, a mají chuť spolupracovat při studiu starých map. Tématu se věnuji již druhým rokem a stejně jako loni věřím, že se i nyní podaří oslovit alespoň několik desítek zájemců,“ doplňuje Vrbík.

Co přesně taková dobrovolná aktivita obnáší? Především ochotu podělit se o své znalosti, chuť dozvědět se něco o svém okolí a předat tyto informace dál. Pro účast je třeba udělat jediné - zaregistrovat se na stránkách http://mapy.fp.tul.cz/pribehymist/  a v připravené aplikaci „začít vyprávět“. Informace je možné poskytnout také e-mailem na adresu: daniel.vrbik@tul.cz nebo telefonicky na čísle 485 352 812.

Výsledky geografického bádání budou sloužit například k přesnějšímu ztotožnění staré mapy se současným stavem, k analýze vývoje názvosloví, ale také k vytvoření souboru příběhů, znalostí a historických faktů, kterými bude moci kdokoli procházet, číst si je a dozvídat se tak nové informace o svém okolí.

Od půlky srpna do 30. listopadu mohou účastníci soutěžit o faksimili staré turistické mapy.

Autoři

Štítky Bukovec, Technická univerzita v Liberci, Olivová hora, Vrchlabí, Ještěd, Žalý, Žitava, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzva mladého vědce: Pomozte zmapovat příběhy míst kolem vás  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.