Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Frýdlantu před začátkem školního roku finišují opravy škol

Dělníci ve Frýdlantu na Liberecku dokončují před začátkem školního roku opravy ve školních budovách. Zatímco opravy toalet a chodeb v Základní škole Husova už končí, tělocvična v Bělíkově ulici stále nemá novou střechu. Oprava za 3,5 milionu korun bude hotova až na konci roku. Škole to ale zásadní problém nezpůsobí, už pět let je totiž tělocvična kvůli havarijnímu stavu uzavřena a děti musí na tělesnou výchovu chodit jinam.

"Děti mají nastavený rozvrh sice ne ideálně, ale tak, že mají dvě hodiny za sebou, aby došly do vedlejší tělocvičny, převlékly se, odcvičily. Z těch dvou hodin jim zbývá hodinka. Děláme to pět let a do Vánoc to ještě vydržíme," dodala ředitelka školy Věra Dunajčíková. Děti chodí do tělocvičny Základní školy Husova nebo na hřiště v Purkyňově ulici. V zimě chodily často i bruslit nebo do městské haly. Od ledna by ale měla tělocvična znovu sloužit, město ji mohlo nechat opravit díky úsporám na opravách komunikací.

Základní škola v Bělíkově ulici byla postavena za první republiky. Tělocvična sice v 90. letech prošla částečnou rekonstrukcí, nebyla ale provedena dobře. Nová střecha byla příliš velkou zátěží a hrozilo zřícení stropu. Město ji proto muselo uzavřít. "V rámci rekonstrukce dojde ke zpevnění celé konstrukce," řekl starosta Dan Ramzer (ODS). Střecha bude zateplená, v tělocvičně bude nový podhled i elektrické rozvody. Velká část původní střešní krytiny by se měla na střechu vrátit, nové budou jen tašky, které se při jejím rozebírání rozbily.

Rekonstrukce tělocvičny nebyla jedinou stavební akcí ve frýdlantských školách. "Upravujeme také sociální zařízení a chodby ve škole Husova, malujeme, je to zhruba za 2,5 milionu korun," uvedla vedoucí městského investičního oddělení Zdena Ubiasová. Navíc podle ní dává město každoročně zhruba milion korun do oprav, malování a výměny rozvodů ve svých školách. Připravuje se také rekonstrukce staré školy v Bělíkově ulici. Ta je v posledních letech prázdná a slouží provizorně výuce při opravách jiných školních budov. V budoucnu by se do ní měla podle Dunajčíkové přesunout Základní umělecká škola.

Štítky oprava, Frýdlant, základní škola, střecha, Liberecký kraj, Vánoce, První republika, Dan Ramzer, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu před začátkem školního roku finišují opravy škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.