Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Devro kvůli úhynu ryb preventivně omezilo výrobu

Několik set ryb uhynulo v Jizerce u Jilemnice. Výrobce potravinářských střívek Devro kvůli tomu preventivně dočasně omezil výrobu. Informovala o tom dnes informovala vedoucí oddělení personalistky ve firmě Dominika Kožnarová. "Dodávky zboží ze skladů běží bez omezení," dodala.

Krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová uvedla, že v pondělí večer uhynulo asi 700 ryb v úseku mezi Jilemnicí-Hrabačovem a Víchovou nad Jizerou. Hasiči odebrali vzorky vody, žádná další opatření ale neprováděli. "Voda byla jen trochu zakalená. Nebylo tam ale nic, co by se dalo zasypat, co by dělalo nějakou skvrnu," uvedla Štrauchová.

Podle Kožnarové ryby uhynuly v sousedství jejich závodu. Pravý břeh Jizerky se přitom nachází v ochranném pásmu Krkonošského národního parku. Vedení firmy prověřuje, zda příčinou znečištění nemůže být kontaminace vody v dešťové kanalizaci závody. "Naše společnost si je vědoma své zodpovědnosti vůči životnímu prostředí. Proto jsme se okamžitě rozhodli omezit mokré provozy, než bude zcela vyloučena možnost kontaminace dešťové kanalizace, a poslali jsme naše odborníky, aby odebrali vzorky vody v místě možného znečištění," uvedl ředitel Devra Michal Štoček.

Úhynem ryb se také zabývá Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). "V pondělí i dnes inspektoři ČIŽP věc na místě šetřili. Odebrali vzorky a případem se zabývají. Do jeho ukončení ČIŽP o příčině a původci znečištění nemůže sdělit více informací," řekla Čmluvčí ČIŽP Jana Jandová. Devro v letech 2008 až 2010 investovala 77 milionů korun do modernizace biologické čistírny odpadních vod sloužící jak k čištění komunálních splaškových vod z města Jilemnice, tak průmyslových odpadních vod výrobního závodu společnosti.

Devro vyrábí umělá potravinářská střeva určená masným a drůbežářským podnikům, 94 procent jeho produkce míří do zahraničí. Loňský rok byl pro firmu rekordní. Hospodaření skončilo čistým ziskem 1,208 miliardy korun, což je téměř čtyřicetiprocentní meziroční nárůst. Tržby stouply zhruba o pět procent na 3,503 miliardy. Firma zaměstnává přes 1000 lidí v Jilemnici a Slavkově u Brna.

Autoři

Štítky ryby, Jilemnice, Devro, znečištění, Česká inspekce životního prostředí, Jizerské hory, Víchová nad Jizerou, Jana Jandová, Krkonošský národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Devro kvůli úhynu ryb preventivně omezilo výrobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.