Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

František Červenka oslavil sté narozeniny. "Jsem čtyřicet let v důchodu, to je delší doba, než jsem pracoval," říká

Před nedávnem oslavil kamennou svatbu, tedy 65 let od stvrzení manželského slibu a tento týden sfouknul pomyslných 100 svíček na narozeninovém dortu. Řeč je o Františku Červenkovi z Ruprechtic, který ve středu oslavil sté narozeniny. Svými historkami bavil celou společnost.

Bývalý ředitel Čedoku v Liberci má co vyprávět a na co vzpomínat. Do Liberce se přestěhovali z Prahy. Tam měl, díky svým jazykovým znalostem, dělat tlumočníka pro ruské turistické skupiny. To ale odmítnul. „Jsme oba Pražáci, ale chtěli jsme z Prahy ven, vybrali jsme si Liberec kvůli lyžím, tady jsou hory,“ vysvětluje paní Červenková.

Společně mají dvě dcery, které se v Liberci plně věnovaly zimním sportům. Červenkovi pracovali v Čedoku. Pořádali vlakové zájezdy po Evropě, organizovali Liberecké výstavní trhy v ohledu na ubytovávání turistů a cizinců. Jejich pracovní i soukromý život je pestrý. Největším koníčkem pana Červenky je vyřezávání figurek. Je autorem dohromady 80 betlémů. Dokonce vystavoval betlém také v Kryštofově Údolí. Také výborně maloval. A před osmi lety ještě řídil svého milovaného trabanta.

„Jsem čtyřicet let v důchodu, to je delší doba, než jsem pracoval. A moje děti už jsou také v důchodovém věku,“ s úsměvem konstatuje František Červenka. V Liberci letos slaví čtyři století a šest víceletých. Všem pak patří přání pevného zdraví a dobré mysli.

Foto Jana Kodymová

Štítky František Červenka, Liberec, narozeniny, Ruprechtice, Čedok, starobní důchod, Praha, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Červenka oslavil sté narozeniny. "Jsem čtyřicet let v důchodu, to je delší doba, než jsem pracoval," říká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.