Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Terénní pracovníci se Liberci osvědčili, radnice je chce mít nadále

Terénní sociální pracovníci se Liberci osvědčili, chce je mít nadále. Příští rok se proto pokusí od státu na jejich práci získat 300 tisíc korun. Město má díky nim lepší přehled o sociálně vyloučených lokalitách, zároveň i pomáhají lidem, kteří zde žijí.

S projektem začal Liberec na podzim 2015, na půl úvazku nyní zaměstnává dva terénní pracovníky. Podle analýzy je v Liberci sedm sociálně vyloučených lokalit a dalších devět míst je tím ohroženo. "V některých lokalitách, hlavně kolem ubytoven, se lidé hodně střídají. Tím jak se mění, tak se střídají i rizika s nimi spojená," uvedl náměstek primátora Ivan Langr (Změna).

Monitorovat tato místa pomáhají městu právě terénní pracovníci. "Protože jinak na to v samosprávě nemáme lidi. Ty má státní správa a neziskové organizace, které se ale pohybují nahodile podle toho, kde mají klienty," uvedl Langr. Ve stotisícovém městě je sociálním vyloučením ohroženo 6000 až 7000 lidí.

Díky terénním pracovníkům radnice například před měsícem zjistila, že skončí jedna z nejproblémovějších ubytoven města, která se nacházela ve Vesci. "Pro nás je dobře, že s tím majitel něco udělá. Na druhou stranu tam žili lidé, kteří dostali výpověď a nemají kam jít. Mohli jsme tak kontaktovat státní správu, která s tím začala pracovat," uvedl Langr. Problém najít jiné ubytování má podle náměstka hlavně dvanáctičlenná rodina.

Radnice od terénních pracovníků také vyžaduje, aby lidem žijícím v sociálně vyloučených lokalitách pomáhali. "To je dlouhodobá práce, musí si vybudovat nějaký kredit. Aby je lidé brali jako někoho, kdo je schopen jim pomoci, ale zároveň je tlačí do věcí, které se majoritě zdají, že by do nich měli být tlačeni," řekl náměstek. V létě například radnice řešila problémy v soužití v domech v centru města v Jablonecké ulici. Protože šlo o soukromé byty, nemohla radnice podle náměstka oficiálně nijak zakročit. "Mohli jsme ale vyslat terénní pracovníky. Měli jsme zpětnou vazbu od lidí, kteří nás žádali o pomoc, že se to na čas uklidnilo, pak znovu objevilo," uvedl Langr. Terénní pracovníci tam proto podle něj docházejí opakovaně.

Liberec nedávno zahájil jiný projekt zaměřený na sociálně vyloučené lokality. Smyslem je přimět rodiče, aby dávali své děti do školky. Město si od toho slibuje, že pak tyto děti nebudou mít problémy s adaptací při nástupu na základní školu. Jde o tříletý projekt za zhruba 30 milionů korun. Od loňska má Liberec i systém prostupného bydlení, zatím se ale zapojilo jen několik lidí. Cílem je pomoci těm, kteří nemají šanci se uplatnit na komerčním trhu s byty a dlouhodobě žijí v ubytovnách či na ulici.

Autoři | Foto Pavel Kacerovský

Štítky Liberec, radnice, Ivan Langr, projekt, ubytovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terénní pracovníci se Liberci osvědčili, radnice je chce mít nadále  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.