Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecká univerzita uspořádala první závody dronů s kamerami

První závody FPV dronů uspořádala dnes Technická univerzita v Liberci, která se chce podílet na jejich vývoji. Akce si dala z úkol podpořit zájem o tento obor. Novinářům to řekl jeden z organizátorů akce Jaroslav Kovalenko, který se věnuje doktorskému studiu na strojní fakultě

"Pokud bude zájem, rádi bychom odstartovali projekt studentské dronové formule," uvedl Kovalenko. V projektu se chtějí podle něj zaměřit na vývoj. "Máme zázemí k provádění zkoušek, univerzita je na to stavěná. Dá se dosáhnout lepší kvality dronů, než je stávající," dodal.

Do závodu se dnes přihlásily dvě desítky lidí. Většina z účastníků už s FPV drony měla poměrně bohatou zkušenost. "Na jaře jsem začal. To jsem nebyl schopen udržet ho ani 30 vteřin ve vzduchu. A dnes lítám závodní tratě na nějaké určité úrovni," uvedl jeden z účastníků závodu Michal Nývlt.

Nejtěžší je podle něj naučit se ovládat kvadrokoptéru, jak se také FPV dronům říká. "Létá se velkými rychlostmi a je tam poměrně velké zrychlení," uvedl Nývlt. Zařízení se čtyřmi vrtulemi se ovládá na dálku. Kam kvadrokoptéra letí a jaké překážky jsou před ní, vidí majitel díky speciálním brýlím. Do nich se přenáší obraz z kamery zabudované vpředu na dronu. "Není tak důležitá kvalita obrazu jako rychlost přenosu, aby bylo možné zareagovat," řekl Nývlt. FPV dron je schopen letět rychlostí i přes 100 kilometrů v hodině. Závodní kvadrokoptéra podle Nývlta stojí 4000 až 6000 korun, koupit se ale dá i levněji. Pořízení speciálních brýlí vyjde asi na 10 tisíc korun.

Na univerzitě se dnes závodilo mezi budovami na náměstí. Zhruba na půlkilometrovém nepravidelně tvarovém okruhu byly překážky v podobě branek a vlajek. "Brankami musely drony proletět, vlajky obletět," uvedl Kovalenko. Soutěžit mohli jen ti, kteří se svými kvadrokoptérami předtím zvládli slalom mezi sloupy v podzemní garáži univerzity. "Ověřovali jsme si jejich schopnosti. Bylo to z bezpečnostních důvodů, aby s drony nezpůsobili nějakou škodu," dodal.

Autoři | Foto SkyShots.cz

Štítky dron, univerzita, Technická univerzita v Liberci, Formule 1, videokamera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita uspořádala první závody dronů s kamerami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.