Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

V centru Jablonce od listopadu přibudou dvě kamery

Jablonec nad Nisou rozšířil městský monitorovací systém o další dvě kamery. Fungovat začnou v centru města od listopadu. Kamera na křižovatce Komenského a Jugoslávské ulice bude sledovat dění kolem budovaného obchodního centra.

Druhá kamera bude na okružní křižovatce U Zeleného stromu. Radnice vnímá toto území jako ohrožené sociálním vyloučením. Důvodem je, že se do bloku na začátku ulice 5. května, který je ohraničený Dlouhou a Revoluční ulicí, přestěhovaly některé problémové sociální skupiny. "Přináší to komplikace v soužití," uvedl náměstek primátora pro oblast humanitní Pavel Svoboda (ČSSD). Město už eviduje i několik stížností kvůli podezření na distribuci drog. "Zatím se nic neprokázalo," uvedl tajemník města Marek Řeháček. Kamery si město pořídilo díky dotaci z ministerstva vnitra. Obě dohromady stály 540 tisíc korun, radnice uhradila desetinu nákladů.

Jablonecký monitorovací systém zatím čítá 32 kamerových bodů se 44 kamerami. Strážníkům a policistům pomohly jen v prvním pololetí letošního roku ve 315 případech. Podle ředitele jablonecké městské policie Luboše Raisnera se kamerový systém osvědčil zejména v místech s vyšším podílem přestupků. "Máme také ověřeno, že kamery přispívají k pocitu bezpečí obyvatel města," uvedl Raisner.

Radnice se chystá pořídit si v dohledné době také několik mobilních kamer. Zaplatí za ně podle typu od 120 tisíc do 180 tisíc korun. Umístit je hodlá zejména do míst, kde jsou nádoby na odpady. "Dlouhodobě se potýkáme s jedním velkým problémem, a to je nepořádek kolem kontejnerových stání," uvedl náměstek pro ekonomiku Miloš Vele (ODS). V minulosti to podle něj město zkoušelo řešit umístěním fotopastí a zvýšeným dohledem městské policie, žádoucí výsledek to ale nepřineslo. "Myslím, že toto bude velmi účinný prostředek, abychom mohli odhalit občany nebo firmy, které nám nepořádek dělají," řekl Vele. Mobilní kamery budou podle něj mít takové rozlišení, které umožní identifikaci obličeje člověka či přečtení registrační značky auta i za tmy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky videokamera, Jablonec nad Nisou, Pavel Svoboda, ČSSD, Miloš Vele, Marek Řeháček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Jablonce od listopadu přibudou dvě kamery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.