Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česká národní banka vydala pamětní minci s motivem hradu Bezděz, její reálná hodnota je 17 tisíc

Česká národní banka (ČNB) dnes vydala zlatou pamětní minci s motivem královského hradu Bezděz. Je druhou z desetidílného cyklu, který je věnovaný významným českým a moravským hradům. Mince v nominální hodnotě 5 tisíc korun je ode dneška v prodeji. Její reálná hodnota je vyšší, cirka 17 tisíc korun.

"Odráží nejen cenu zlata, ale i náklady na ražbu," uvedl ředitel sekce peněžní a platebního styku ČNB Josef Ducháček. ČNB vydává do oběhu 2800 mincí v běžném a 7100 mincí ve špičkovém provedení. Při jejich výrobě se spotřebovalo asi 154 kilogramů zlata. Autorem mince o průměru 28 milimetrů je medailér Asamat Baltaev, ČNB vybírala z 41 návrhů od 17 výtvarníků. Na lícní straně je zobrazen interiér hradní kaple. Vnitřní plochy oken vyplňuje kompozice heraldických zvířat z velkého státního znaku. Na druhé straně mince je zobrazen celý hrad.

ČNB plánuje, že mince s motivy hradů bude postupně vydávat do roku 2020. Každý rok představí jeden na jaře a jeden na podzim. Letos už vydala Kost na Jičínsku, příští rok přijde na řadu Bouzov a Pernštejn. "Z 30 návrhů jsme vybrali deset takových, aby odrážely různou hradní architekturu a byly rozmístěné po celém území republiky," uvedl Ducháček.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok dnes při prezentaci mince uvedl, že Bezděz je jeden z nejlépe zachovaných raně gotických hradů v zemi. V 60. letech 13. století hrad zřejmě založil český král Přemysl Otakar II., aby chránil obchodní stezku z Prahy do Žitavy. Do české historie se hrad zapsal mimo jiné jako místo, kde byl uvězněn pozdější král Václav II. s matkou Kunhutou. "Hrad bezpochyby patří mezi naše skvosty. Jako jeden z mála hradů se dochoval v původní podobě," uvedl Rusnok. Připomněl, že dominanta ovlivnila i tvorbu řady umělců. Například Karla Hynka Máchu nebo Bedřicha Smetanu. Hrad patří mezi nejnavštěvovanější památky Libereckého kraje, letos na něj zavítalo přes 66 tisíc lidí.

Kastelán hradu Kamil Seidl považuje vydání mince pro Bezděz za výjimečnou událost. "Nevím, že by někdy v minulosti byla takto vydána mince s vyobrazením hradu," uvedl. Nevybavuje si ani, že by se někdy podařilo na Bezdězu najít nějaký větší mincovní poklad. "Našly se tady akorát drobné mince, dukáty, když voda odplavila zeminu," dodal. Kastelán je sám vášnivý sběratel a rád by získal i minci s Bezdězem. Sbírání mincí se věnuje několik desetiletí a zdědil i bohatou kolekci po svém dědovi. Jsou v ní i mince z 16. století "Nejvíc si cením mince Marie Terezie," dodal kastelán.

Autoři | Foto Turistickyatlas.cz

Štítky mince, Česká národní banka, Hrad Bezděz, hrad, Jiří Rusnok, purkrabí, Marie Terezie Habsburská, Bedřich Smetana, Přemysl Otakar II., Václav II. Český

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká národní banka vydala pamětní minci s motivem hradu Bezděz, její reálná hodnota je 17 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.