Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rozsvěcení vánočního stromu zaplnilo náměstí v Liberci

Rozsvícení vánočního stromu dnes zaplnilo náměstí před radnicí v Liberci. Přišly zejména rodiny s dětmi, obdivovat mohly novou výzdobu. Poprvé jsou na vánočním stromu hvězdy ze saského Ochranova a ozdoby vytvořené dětmi z libereckých škol a školek, řekla mluvčí radnice Jana Kodymová. Po zhruba 20 letech je v centru stotisícového města také nová světelná výzdoba nazvaná zimní pohádka. Radnice za ní dala přes milion korun.

Liberecký smrk je vysoký 14,5 metru, je na něm 7500 světélek, 30 ozdob vytvořených dětmi z 28 základních a mateřských škol a 21 hvězd z Ochranova, saského města založeného českými protestanty v 18. století. Na špičce smrku se tyčí sedmdesáticentimetrová ochranovská hvězdice s 25 paprsky. Výrazně lépe než v minulých letech vypadá výzdoba v centru, předchozí už byla nefunkční. Nové osvětlení je nejen u radnice, ale i v přilehlých ulicích Pražská a Moskevská a na Soukenném náměstí. "Hlavním motivem ozdob na veřejném osvětlení je stylizovaný vánoční stromek, převěsům nad oběma hlavními ulicemi pak dominují sněhové vločky. Vše ve stříbrno-zlaté kombinaci," uvedla Kodymová.

Při rozsvícení stromku bylo na náměstí otevřeno tradičně jen několik stánků, trhy začnou až 1. prosince. V Libereckém kraji jsou ty v Liberci nejdelší, potrvají do 23. prosince. Trhové městečko by letos mělo být jiné než v předchozích letech. "Tvořit jej bude 36 prodejních míst ozdobených girlandami, stylizovaných do podoby Valdštejnských domků ve Větrné ulici. Právě hrázděné domy jsou pro náš region typické," uvedl Michal Buzek, ředitel městské společnosti Elset, která vyhrála výběrové řízení na provozování trhů před radnicí.

Autoři | Foto Kristýna Solnařová

Štítky vánoční stromek, Liberec, radnice, Herrnhut

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Byli jsme zde jako každý rok a byli jsme zklamaní jako každý rok. Program byl viditelně jen pro prvních deset řad. My vzadu jsme opět nic neviděli. To je město tak chudé, že nemáme na plátno, aby si užili všichni? A co se týká stánků, tak to bylo zoufalství s dlouhýma frontama. Už zase!!! Liberec se nepoučí. V Jičíně už měli minulý týden otevřené trhy s adventními věnci, sušeným ovocem, trdelníky, skleněnými ozdobami a pod. Máme krásně opravenou širokou kostelní ulici, jako stvořenou k trhům (když nám kapesník zabrali filmaři) a nic. Příště už se opravdu nezůčasníme a pojedem radši do Jablonce.

Pondělí, 28. listopadu 2016, 11:39Odpovědět

Rozsvěcení vánočního stromu zaplnilo náměstí v Liberci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.