Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bomba v OC Nisa? Internetem se šíří další verze smyšlené poplašné zprávy

„Drbno, nevíš něco o evakuaci obchodního centra Nisa kvůli bombě? Prý se tam našla peněženka, která patřila nějaké muslimce.“ Přesně takové zprávy chodí v posledních dnech do naší redakce. V posledních měsících se totiž po sociálních sítích šíří zvěsti o varování před teroristickým útokem v České republice. Podle dostupných informací jde pouze o přesvědčivý hoax, tedy o smyšlenou řetězovou zprávu.

Příběh má dnes již různé verze, jeho základem je situace, kdy někdo najde peněženku s finančním obnosem, vyhledá jejího majitele, kterým je muslim či člověk arabského původu, a peněženku mu vrátí. Majitel peněženky mu v rámci poděkování sdělí, aby v období Vánoc nechodil například do nákupního centra.

V jednom z případů se hovoří o obchodním centru Nisa. „Prý to bylo tak, že nějaké muslimce upadla peněženka a jiná paní jí to podala a ona jí odpověděla, že ať během 14 dnů nechodí do OC Nisa. Tato paní to po té byla nahlásit na policii a byl sepsán protokol,“ napsala do redakce jedna ze čtenářek.

Fáma se například šířila již před několika měsíci v Plzni, zde se měl nálezce vyhýbat obchodnímu centru Plaza ve středu města. Server iDnes k dané věci píše: „Policisté okamžitě začali po záhadné ženě i nálezci pátrat a zjišťovat veškeré informace k případu. V průběhu šetření vyslechli desítky osob, zajistili a zhlédli desítky hodin kamerových záznamů z dotčených míst,“ uvedla mluvčí plzeňské policie Hana Štefflová. Policisté však nakonec vyhodnotili, že se jedná o poplašnou zprávu. Nepodařilo se zjistit ani to, v čem konkrétně měla hrozba v nákupním centru spočívat.

Další podobné zprávy se šíří například také v Praze a vystrašení lidé se obracejí na policii. Ta se všemi hlášeními intenzivně zabývá, prozatím však zprávy vyhodnucuje jako hoax. „Zprávy jsou zatím vyhodnocovány jako tzv. HOAX. Spoluobčany můžeme ubezpečit o tom, že o šíření těchto zpráv Policie České republiky ví a zabývá se jimi. A to jak na úrovni krajských ředitelství, tak v rámci sekce terorismu a extremismu Národní centrály proti organizovanému zločinu,“ uvedla tisková mluvčí Nguyenová.

Dalším z měst, kde se v posledních dnech tato fáma šíří, je podle našich informací Brno a Liberec.

Foto OC Nisa | Zdroj HateFree, HOAX.cz

Štítky Lužická Nisa, obchodní centrum, peněženka, Česko, policie, Vánoce, Policie České republiky, Praha, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bomba v OC Nisa? Internetem se šíří další verze smyšlené poplašné zprávy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.