Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vánoce na úvěr? Když není zbytí, držte se následujících rad

O tom, že zbytná spotřeba (něco, co není životně důležité) a spotřebitelský úvěr nemusí být za všech okolností nejlepší kamarádi, již bylo řečeno mnohé. Řada lidí si však nedokáže odříct „okamžitou“ radost z užívání výrobku nebo radost z toho, že jej užívají naši blízcí. Právě proto jsou Vánoce obdobím, v němž je realizováno nejvíce spotřebitelských úvěrových transakcí v roce. Pokud se i vy chystáte vzít si úvěr, mějte na paměti následujících pět pravidel bezproblémového dlužníka.

1. Vezměte si úvěr u prověřené společnosti

Úvěr vám dneska nabídne kde kdo. A to se vám může vymstít podobně, jako kdybyste si kupovali léky u neautorizovaného lékárníka nebo součástky do motoru auta vyrobené doma v garáži. Podmínky, za kterých nakupujete mimo prověřené instituce, skýtají jistá rizika, jež (někdy proklamovaná) výhodnější cena vyváží jen zdánlivě. Myslete na to, že problémy mohou vzniknout i u poskytovatele úvěru a ve vašem zájmu je mít jistotu, že tyto problémy budou řešeny, respektive že budou řešeny civilizovaně a podle zákona, nikoliv středověkými metodami.  

2. Nastavte si podmínky, které zvládnete

Touha po novém autě, chytrém telefonu nebo úsměvech blízkých pod vánočním stromkem dokáže pořádně zaslepit i jinak racionálně uvažujícího člověka. Jenže úvěr je spojen s pravidelnými splátkami na dlouhé desítky měsíců a v tomto období se může stát cokoliv – zdravotní komplikace, mimořádní výdaje, nezaměstnanost... Myslete na to a promítněte tato rizika do finančních podmínek, které sjednáváte při uzavírání úvěru.

3. Splácejte

Věřitel v zásadě čeká od dlužníka jedinou věc – že bude úvěr splácet způsobem, který si společně ujednali před jeho poskytnutím. Měli byste proto vyvinout maximální úsilí k tomu, aby to tak bylo. Proč to sem proboha píši, tohle se přece ani nemusí zmiňovat, vždyť je to přece úplně jasné? Fajn, skvěle, tohle bychom měli.

4. V případě blížících se komplikací komunikujte

Pokud se na obzoru objeví mráček a s ním spojená pochybnost o vaší bonitě a schopnosti splácet, vězte, že není lepšího řešení, než si o tom otevřeně promluvit s vaším věřitelem a naplánovat společně postup vyhovující oběma stranám. Dočasné nebo trvalé snížení splátek? Odklad splátek? Mimořádná „půjčka“ z již splacených peněz? Tohle všechno je možné domluvit, jen pokud budete otevřeně komunikovat. Ačkoliv z bulvárních zpráv vyplývá opak, vězte, že pro věřitele je dohoda s dlužníkem příjemnější, levnější a tudíž i preferovanější postup než přestřelka upomínek doporučenou poštou nebo exekuční válka.

5. K problémům se postavte čelem

Pokud jste se již dostali do problémů se splácením, měli byste se vrátit k bodu číslo 4 a opět začít s věřitelem otevřeně komunikovat. Ještě nikdo problém plynoucí z úvěrového vztahu nevyřešil tím, že se před ním schoval nebo že se schoval za pochybnou „oddlužovací agenturu“ slibující falešnou ochranu před věřitelem, životní pohodu a klid. Oddalování ne zcela příjemného kontaktu s věřitelem vám určitě nepomůže. 

Autoři | Foto utah778 / 123RF Reklamní fotografie

Štítky úvěr, Vánoce, dlužník, splátka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce na úvěr? Když není zbytí, držte se následujících rad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.