Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Jablonci už napadl metr sněhu, z ulic ho vyvážejí nákladní auta

V Jablonci nad Nisou už tuto zimu napadlo přes metr sněhu, z ulic města ho musejí odvážet nákladní auta na skládku. Přestože technické služby podle radnice intenzivně pracují na vyčištění ulic a chodníků, na sídlištích i podél frekventovaných městských komunikací komplikují zimní úklid špatně zaparkovaná auta. Radnice již proto zavedla bezplatné parkování na Horním náměstí.

Jablonec je podhorským městem, kde je tradičně zimní údržba velmi drahá. Kvůli velkému množství sněhu nestačí jen vyjíždět s pluhy, sníh se často musí z ulic i odvážet. "Už se odvezlo z města kolem 50 aut, což je asi 300 metrů krychlových sněhu," řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Rekordní byla v Jablonci zima 2009/2010, kdy nasněžilo celkem 340 centimetrů a údržba stála 22 milionů korun. Naopak nejlevnější byla předminulá zima, kdy za údržbu zaplatilo město jen 8,2 milionu. Počasí bylo tehdy výjimečně mírné, napadlo jen 57 centimetrů sněhu.

Jen minulý týden napadlo v Jablonci téměř 70 centimetrů sněhu. Podle Hozové přibývá stížností na úklid sněhu zejména na sídlištích. Na vině jsou ale většinou sami řidiči, kteří nevhodně parkují nebo nerespektují dopravní značení a znemožňují tak průjezd průtahových vozidel. "Pokud víte, komu patří auto, které dlouhodobě stojí zapadané u chodníku a brání průjezdu techniky odhrnující sníh, zkuste se s majitelem domluvit na jeho přeparkování, aby se mohla ulice vyhrnout," apeluje magistrát na občany. Přibližnou dobu úklidu v dané lokalitě lze podle Hozové zjistit na dispečinku technických služeb, který teď v zimě pracuje nepřetržitě.

V současné době už v Jablonci nesněží a technické služby intenzivně pracují na rozšíření komunikací zúžených sněhovými mantinely. Zprůchodňují se chodníky a sníh se odváží na plochu za Městskou halou v ulici U Přehrady. "Sníh se neodváží plošně, ale například z křižovatek, ze zastávek, ze zavalených chodníků a míst, kde už ho není kam odfrézovat. Město totiž nemůže sníh hrnout na cizí pozemky," řekla Hozová. Na odklízení sněhu ze zastávek a křižovatek a na zprůchodňování chodníků pracuje podle ní vedle techniky také několik desítek lidí zaměstnaných v rámci veřejně prospěšných pracích.

Autoři | Foto Petr Vitvar

Štítky Jablonec nad Nisou, chodník, zima, úklid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci už napadl metr sněhu, z ulic ho vyvážejí nákladní auta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.