Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Novém Boru dokončili bourání domu, kterému se zřítila střecha

V Novém Boru na Českolipsku dnes dělníci dokončili odbourání části domu, jehož střecha se v sobotu pod tíhou sněhu zřítila. Uzavřena kvůli tomu musela být třída T. G. Masaryka, která je jednou z hlavních ulic ve městě. Práce na bourání skončily, dnes ráno se ještě musely kolem domu odklidit zbytky trosek a sníh, aby od 10:00 mohla být ulice opět průjezdná v obou směrech, řekl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Střecha soukromého zdevastovaného objektu na rušné novoborské ulici se propadla v sobotu dopoledne. "Protože hrozilo, že by se část opuštěného domu mohla zřítit směrem do ulice, musela být část hlavní třídy T. G. M. uzavřena," uvedl starosta. Ulice byla neprůjezdná ve směru na Českou Lípu od cukrárny Michaela po Sokolovnu. Uzavřena byla ale také Máchova ulice, která slouží jako příjezdová cesta k nedalekému sídlišti. I ta bude podle Dvořáka opět průjezdná.

Město usiluje o zbourání zdevastovaného domu už několik let, ale zatím marně. "Problém je v legislativě, osobní vlastnictví má přednost před veřejným zájmem," povzdechl si Dvořák. Zřícení střechy jen potvrdilo, v jak špatném je dům stavu. Objekt je prázdný, léta chátrá a podle svědků tam přespávají bezdomovci. Po zřícení střechy proto panovaly obavy, zda v sutinách někdo nezůstal. Hasiči ale v objektu nikoho nenašli.

"Majitel nechal dům zbourat do výše prvního patra, zbytek domu musel zabezpečit proti vstupu. Budeme ale usilovat o to, aby dům zboural celý," řekl starosta, který se obává, že u rušné ulice bude další roky strašit torzo zříceného domu. Statik, kterého si po dohodě s městem objednal majitel nemovitosti nařídil zbourat jen některé části. Starosta je ale přesvědčený o tom, že je dům nebezpečný a měl by jít k zemi celý. Město si proto objednalo vlastní statický posudek.

Autoři | Foto HZSLK

Štítky dům, Nový Bor, střecha, Jaromír Dvořák, Tomáš Garrigue Masaryk, Starostové pro Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Česká Lípa, Sokolovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Novém Boru dokončili bourání domu, kterému se zřítila střecha  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.