Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový azylový dům v Ruprechticích začne fungovat asi na konci roku 2018

Liberec připravuje přestavbu bývalé mateřské školy ve Věkově ulici v Ruprechticích na azylový dům pro ženy a rodiny s dětmi. Takové zařízení na území stotisícového města není. Předběžně se počítá s tím, že azylový dům začne fungovat v prosinci 2018, řekl dnes náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Většina nákladů na rekonstrukci se bude hradit z evropské dotace, podíl města bude deset procent. Náklady na přestavbu nevyužívané dvoupatrové prvorepublikové vily se odhadují na 13,3 milionu korun. Město nyní vypsalo soutěž na projektovou přípravu. "V objektu bude k dispozici pět dvoulůžkových pokojů pro ženy a dále tři bytové jednotky pro rodiny s dětmi," uvedl Langr.

Obdobné zařízení v krajském městě podle něj citelně chybí. "Ženy bez přístřeší mají nejbližší úkryt v Jablonci a rodiny s dětmi vůbec takový typ ubytování nemají k dispozici," řekl náměstek. V Liberci funguje jen azylový dům pro matky s dětmi v tísni, šest pokojů je v Domově sv. Moniky provozovaném Oblastní charitou v Uhlířské ulici. Rodiny s dětmi v nouzi mají v Liberci problém najít nocleh i v komerční ubytovně. Pouze sedm či osm ubytoven ve městě umožňuje ubytování dětí.

Liberec chystá s pomocí evropské dotace ještě jeden sociální projekt. Také u něj vypsal soutěž na projektovou přípravu. V rámci rekonstrukce šesti městských bytových domů vznikne 38 sociálních bytů. Vybudované budou z nebytových prostor a velkých bytů, které se budou při rekonstrukci dělit na dva menší. K dispozici by měly být v příštím roce. Jde o domy v ulicích Jablonecká, Dr. Milady Horákové, Proboštská, Žitavská, Dvorská a Orlí.

"Jde o první etapu rozsáhlého projektu sociálního bydlení, jehož výstupem bude minimálně 100 nových nebo nově zrekonstruovaných sociálních bytů," uvedl náměstek primátora pro ekonomiku Jan Korytář (Změna). Rekonstrukce bytů v první etapě bude odhadem stát téměř 59 milionů korun, náklady by z 90 procent měla pokrýt dotace.

Autoři

Štítky Liberec, azylový dům, Ruprechtice, rekonstrukce, Ivan Langr, rodina, Milada Horáková, Jan Korytář, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový azylový dům v Ruprechticích začne fungovat asi na konci roku 2018  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.