Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Frýdlant se stal opět historickým městem roku. Uspěje i v celostátním finále?

Frýdlantští se můžou opět radovat z prvenství v krajském kole soutěže Historické město roku. Frýdlant tak navázal na léta 2013 a 2015, ve kterých se také stal vítězem krajského kola této soutěže. Stejně jako v tyto roky to i tentokrát znamená automaticky postup do celostátního finále.

V lednu se hodnotila jednotlivá města a hledali se vítězové jednotlivých krajů, následuje celostátní finále, do kterého jsou zařazeni všichni krajští vítězové a hlavní město Praha. „V Libereckém kraji se letos do soutěže zapojila čtyři města. Vedle Frýdlantu ještě Zákupy, Nový Bor a Lomnice nad Popelkou,“ říká referentka Státní památkové péče městského úřadu ve Frýdlantu Věra Sobotová.

O vítězství Frýdlantu v krajském kole rozhodla čtyřčlenná komise složená ze zástupců Památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Postupně zkoumala všechna přihlášená města v Libereckém kraji. Posoudit, jak si v péči o památkovou zónu aktuálně stojí Frýdlant, přijela v pondělí 23. ledna.

„To, že se nám podařilo po roce opět zvítězit v krajském kole, považuji za skvělé ohodnocení naší práce. Budu věřit tomu, že se nám letos už podaří uspět i na republikové úrovni. Loni to sice nevyšlo, ale letos by se mohlo Frýdlantu povést vyšplhat na stupně vítězů,“ říká starosta města Dan Ramzer.

Vítězství v krajském kole soutěže znamená vždy také odměnu 100 tisíc korun od Ministerstva kultury. „Město komisi představilo výsledky loňských prací v městské památkové zóně ve Frýdlantu. A sice rekonstruovaný objekt v ulici Míru č. p. 172, dokončenou opravu sanktusové věže v kostele Nalezení sv. Kříže a restaurovanou hrobku Melchiora, Kryštofa a Kateřiny z Redernu také v tomto kostele. Zvláště restaurovaná hrobka se komisi velmi líbila, stejně jako další uskutečněná a velmi povedená proměna, obnova dvorku a dvorní fasády domu č. p. 447 v Zámecké ulici,“ podotýká Věra Sobotová. 

Foto Martina Petrášková

Štítky Frýdlant, finále, soutěž, Liberecký kraj, Praha, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko, Zákupy, Nový Bor, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant se stal opět historickým městem roku. Uspěje i v celostátním finále?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.