Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec nejspíš odstranil překážku bránící rozvoji letištní záchranky

Liberci se zřejmě podařilo odstranit překážku, která bránila rozšíření základny záchranné služby na letišti. Dohodu s podnikatelem ohledně výmazu věcného břemene musí ještě schválit rada města, řekl dnes náměstek primátora Liberce Tomáš Kysela (býv. ANO). Pro Liberecký kraj, který je zřizovatel záchranné služby, je to přesto pozdě. Žádost o evropskou dotaci na rozšíření základny nestihne podat.

Podnikatel Tomáš Absolon má na letišti vícero věcných břemen a takzvaných venkovních úprav a městu je chtěl prodat kompletně. Podle znaleckých posudků mají hodnotu téměř 3,7 milionu korun. Město tuto variantu odmítalo, nechtělo ani nic platit.

"Došli jsme ke shodě, obě strany podaly vstřícné návrhy," uvedl Kysela. Dohoda se podle něj týká pozemku, který sousedí s místem, kam se chce záchranná služba rozšířit. Podnikatel se bezplatně vzdá věcného břemene. "Druhá věc je, že pan Absolon nebude požadovat nájemné za užívání povrchu komunikace a my na oplátku nebude požadovat nájemné za pozemek, na kterém komunikace je," dodal Kysela.

Kraj má pozemky pro záchrannou službu od města zatím pronajaté, je tam letecká základna a výjezdové stanoviště. Pro rozšíření potřeboval sousední pozemky. Po vleklých jednáních se s městem domluvil na ceně 3,7 milionu Kč pod podmínkou, že se podaří radnici vyřešit problém s věcným břemenem.

Na rozšíření základny chtěl kraj získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Kvůli protahujícím se jednáním se kraj rozhodl, že rozšíření odloží a místo toho dá opravit a vylepšit sídlo nynější základny. Nic na tom nezmění ani uzavření dohody s podnikatelem. "I kdyby město situaci na svém únorovém jednání rady vyřešilo, nestihne ani tak Liberecký kraj žádosti do vypsaných výzev podat," uvedla mluvčí kraje Markéta Dědková.

Rekonstrukce základny zahrnuje i dobudování garážového stání pro dvě sanitní vozidla. "Tuto variantu rekonstrukce výjezdové základny však nelze předložit do IROP. Proto náklady ve výši zhruba sedm milionů korun zaplatí ze svého rozpočtu Liberecký kraj," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

Autoři

Štítky Liberec, zdravotnická záchranná služba, Věcné břemeno, Liberecký kraj, ANO 2011, pozemek, Přemysl Sobotka, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec nejspíš odstranil překážku bránící rozvoji letištní záchranky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.