Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejnice mají novou atrakci, přírodní sáňkařskou dráhu

Hejnice v údolí na severním úbočí Jizerských hor mají novou atrakci, přírodní sáňkařskou dráhu. Trať je dlouhá asi 1,3 kilometru a sjet se dá za pět minut.

Dráha vznikla na slepé lesní cestě pod Ořešníkem a nehrozí na ní střet s autem. "Je relativně prudší, to znamená, že to jede celou cestu a nemusí se saně přenášet," řekl starosta města Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice).

Cesta nahoru podle něj zabere 20 až 25 minut, ne všichni ale chodí až na začátek. "Zejména děti jezdí jen poslední třetinu, která je se zatáčkami technicky nejnáročnější," uvedl Demčák. Zájem, jaký sáňkařská dráha vyvolala, starosta nečekal. "Protože jsem si myslel, že to není sport pro dospělé, ale chodí tam. A nejen z Hejnic, ale jezdí také z Frýdlantska i Liberce," uvedl. Odhaduje, že denně mohou po dráze jezdit desítky lidí.

Přírodní sáňkařská dráha bude podle starosty v provozu do zahájení lesnických prací. Cesta totiž patří státní firmě Lesy ČR a správce frýdlantského polesí se vznikem dráhy souhlasil pod podmínkou, že v případě těžebních prací v jejím okolí se pro sáňkaře uzavře.

Hejnice se inspirovaly ve Smržovce na Jablonecku, kde mají od minulé zimy dokonce čtyřkilometrovou dráhu. Vede po lesních a obecních cestách z vrcholu Černé studnice k vleku Filip. "Loni moc sněhu nebylo, tak jsme si ji moc neužili. Letos je to výrazně lepší," uvedl starosta Smržovky Marek Hotovec (ODS). Zájem o dráhu je podle něj neskutečný, o jedné lednové sobotě podle něj napočítali dokonce 1000 lidí. Sáňkařská dráha má různý sklon. Jsou místa, kde se dá jet podle starosty i přes 60 kilometrů v hodině, jinde se musí sáně táhnout. "Když jsou dobré sáně a slušné klimatické podmínky, tak se dá jet tři ze čtyř kilometrů," odhadl. Když je dráha zmrzlá, lze ji sjet za 15 minut. Cesta pěšky nahoru zabere minimálně tři čtvrtě hodiny. Na sáňkařskou dráhu lákají v kraji i některé skiareály. V provozu je například tříkilometrová trať na Ještědu v Liberci. "Lidé chodí hlavně o víkendu, to tu máme i 100 sáňkařů," uvedl ředitel areálu Jan Svatoš. Provoz dráhy je podle něj závislý výhradně na přírodním sněhu. V nejprudším místě se dá jet i 50 kilometrů v hodině. Nahoru nemusí sáňkaři chodit pěšky, ale mohou využít lanovku Skalka.

Autoři | Foto Facebook

Štítky Hejnice, Jaroslav Demčák, Jizerské hory, sáňkař, Liberec, Jan Svatoš, Smržovka, Lesy České republiky, ODS, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejnice mají novou atrakci, přírodní sáňkařskou dráhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.