Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecká zoo kvůli ptačí chřipce přesunula dovnitř další ptáky

Liberecká zoo dnes kvůli výskytu ptačí chřipky v Liberci učinila další preventivní opatření. Zoologové ze tří venkovních míst přesunuli do vnitřních prostor druhy, které jsou k ptačí chřipce náchylné. Venku ve voliérách zůstávají jen dravci, sovy a bažanti.

Ptačí chřipku potvrdily laboratorní testy v sobotu v drobnochovu v Hanychově, který je na opačné straně Liberce než je zoo. Všech deset kachen plemene indický běžec z chovu soukromého majitele uhynulo.

Zaměstnanci zahrady dnes ráno preventivně pochytali kachny, labutě a další ptáky z jezírka. Dělali také přesuny v zimovišti ptáků, aby tam mohli umístit jeřába černokrkého. Návštěvníci neuvidí v expozici ani pštrosa nandu, které má zoo má tři. "Zavřeme je do ubikace a nějakou dobu nebudou chodit ven," řekl ředitel zoo David Nejedlo.

Zoo už učinila některá opatření po nahlášení prvního případu ptačí chřipky v Libereckém kraji, kdy veterináři museli minulý týden usmrtit 57 opeřenců v malochovu v Turnově na Semilsku. Ohnisko v Liberci je druhým případem ptačí chřipky v kraji. Veterináři dnes kolem něj stanoví ochranné a dozorové pásmo, v němž platí zpřísněný veterinární dozor.

V liberecké zoo zůstávají ve venkovních voliérách jen dravci, bažanti a sovy. Zabezpečit kóje nebude nic jednoduchého. "To bychom dělali jen v případě, že nám to veterina nařídí," uvedl Nejedlo. Zakrytí voliér, aby dovnitř nemohli vlétnout volně žijící ptáci, by odhadem stálo zhruba 300 tisíc korun. "Je toho hodně, zhruba 10 tisíc metrů čtverečních ploch," řekl ředitel. Opatření by mohla ohrozit současnou sezonu hnízdění a problém by to mohl být z pohledu statiky, pokud by sněžilo. "Statika není spočítána na to, že voliéry budou celé zakryté. Sníh by měl propadat," dodal Nejedlo.

Ohnisek ptačí chřipky v celém Česku bylo potvrzeno 20, většina jich byla na jihu republiky, jak na Moravě, tak v Čechách. První ohnisko veterináři potvrdili v Česku přibližně po desetiletí zhruba před měsícem. Bylo na jižní Moravě, za několik dnů se tam objevila další. Od té doby vybili veterináři kolem 37 tisíc ptáků, nemoc je na většině území státu.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky ptačí chřipka, ptáci, Liberec, Česko, veterinární lékař, Liberecký kraj, Turnov, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká zoo kvůli ptačí chřipce přesunula dovnitř další ptáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.