Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dalších šest dobrot je nově regionální potravinou

Označení Regionální potravina Libereckého kraje nese dalších šest produktů. Celkem jich může toto regionální označení původu používat už 33. Soutěží se v devíti kategoriích, tři však letos zůstaly prázdné. O značku se ucházelo 56 produktů od 21 výrobců, nejsilnější zastoupení měly masné a pekařské výrobky.

Cílem soutěže je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že jde o produkty, v nichž je nejméně 70 procent místních surovin. "Slavnostní vyhlášení a předání certifikátů se uskuteční tradičně při Dni regionálních potravin Libereckého kraje, který bude 3. října v Liberci, lidé tam budou moci oceněné výrobky i ochutnat," doplnila Vladimíra Pachlová z Regionální agrární rady Libereckého kraje, která soutěž organizuje. Označení Regionální potravina Libereckého kraje získávají výrobky na čtyři roky.

Označení ponese nově Šunkový salám Retro od firmy Folda, sýr Cihlovka z mlékárny Tompeli Tomáše Pelikána nebo BIO kozí mléko pasterované z farmy Josefa Pulíčka. Regionální potravinou jsou nově také pečivo - RACIO Trhadlo z JVS Semilské pekárny, BIO jablečná šťáva s muchovníkem olšolistým od Jana Vericha a pastovaný Český med z Podještědí Jiřího Vomáčky.

Dnes končí termín pro přihlášky do další soutěže Výrobek Libereckého kraje, která se koná už pojedenácté. Na rozdíl od Regionální potraviny, kam se mohou hlásit jen malí a střední producenti, sem mohou své výrobky přihlásit i firmy velké, jako jsou třeba Jizerské pekárny. "Nejlepší výrobky kraje se představí na krajský dožínkách 13. září v Semilech," řekl mluvčí krajského úřadu Jiří Langer.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky jídlo, Liberecký kraj, soutěž, Tomáš Pelikán, Liberec, Jiří Langer, Sammy Vomáčka, Jizerské pekárny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dalších šest dobrot je nově regionální potravinou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.