Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do dřevosochání v liberecké zoo se zapojí i kreslíř Urban

Lidské ctnosti a nectnosti jsou stejně jako loni motivem dřevosochání, které se po desáté koná v liberecké zoologické zahradě. Soubor soch bude na Etnořezu 2014 až do pátku vytvářet šestice výtvarníků a zapojí se i známý kreslíř Petr Urban.


Urban, tvůrce Rudy Pivrnce ze Smržovky, si motorovou pilu pořídil zhruba před 12 lety po setkání s dřevorubeckým mistrem světa Martinem Komárkem, který mu vyřezal na ukázku dvouapůlmetrového Pivrnce. "Zalíbilo se mi, jak to dělá jednoduše, tak jsem si pilu koupil, ale od té doby na ni nesáhl, protože jsem měl strach. Nikdo mě nenaučil, co se s ní smí," řekl dnes Urban v zoo při setkání s novináři. "Proto jsem přišel, abych to omrkl a vidím, že z 90 procent je to hrubá práce a výtvarné jen zbytek. A mě by spíše bavila výtvarná část," poznamenal. Při vytváření jeho díla mu proto pomohou ostatní účastníci Etnořezu.

"Společně uděláme kuřáckou lavici, já na ni všemi způsoby něco vytetuji, dočmárám, vyrejpu," nastínil svoji představu Urban, který počítá ale i s tím, že si vyzkouší práci s pilou. "Pod dozorem lavici jen trochu dokrájím," dodal.

Dřevosochání se v liberecké zoo koná pravidelně od roku 2005, každý ročník má své téma. Letošní je stejné však jako loni - umělci vytvoří na zahradě Lidových sadů sochy, které představují kladné a záporné lidské vlastnosti. "Je tady krásná lipová alej, která bude jednou sloužit jako hlavní přístupová cesta k dalším částem zahrady. Tak vznikla myšlenka, že vznikne galerie lidských ctností a nectností, a zjistili jsme, že se sem vejde 11 soch," uvedl za organizátory Etnořezu Zdeněk Santner ze sdružení Artefactum.

Loni vzniklo pět soch, mezi nimi kočičí žena, harpyje nebo tvrdohlavý beran. Zbytek vytvoří umělci letos. Podle Santnera organizátoři pozvali záměrně stejné výtvarníky jako loni a k nim přizvali ještě Jana Rázka z Rychnova nad Kněžnou.

Na všech ročnících Etnořezu se v liberecké zoo zatím vystřídalo 15 výtvarníků z celé republiky, kteří vytvořili 40 nejrůznějších plastik, které doplňují exteriéry zoo, Lidových sadů a Dětského koutku. Patrně nejznámější sochou je čtyřmetrová Dešťová víla, patronka hezkého počasí a pohody, kterou vytvořil Jan Švadlenka při úvodním ročníku. Švadlenka je také jediným sochařem, který se zúčastnil všech ročníků sympozia. Nechybí ani letos.

Napsala ČTK

Štítky Petr Urban, socha, Martin Komárek, Jan Švadlenka, Smržovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do dřevosochání v liberecké zoo se zapojí i kreslíř Urban  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.