Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasiči dnes ráno ukončili čerpání vody z rybníka ve Vesci

Hasiči dnes ráno ukončili čerpání vody z rybníka v liberecké části Vesec. Od pátku večer tam prosakovala voda skrz hráz a hrozilo její protržení. Hladina rybníku se díky čerpání snížila o 1,6 metru a nebezpečí pominulo. Informaci potvrdil vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

"Hladinu jsme snížili jednak proto, aby se zmenšil tlak vody na hráz a snížilo se tak riziko jejího případného protržení. Dále kvůli snížení celkového objemu vody v rybníku, čímž by se v případě poškození hráze snížily možné následky," uvedl Petr.

Nyní přijdou na řadu odborníci, kteří hráz důkladně prozkoumají, zjistí příčiny průsaku a navrhnou řešení opravy. "Teď jsme získali čas, akutní nebezpečí již nehrozí. Hlavním kriteriem zvoleného řešení bude samozřejmě bezpečnost a funkčnost hráze," dodal Petr. Hráz monitorují pracovníci Povodí Labe.

Jelikož se v důsledku odčerpávání vody z rybníka do Lužického potoka zvýšila jeho hladina, byl na něm vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. S ukončením čerpání se jeho hladina vrací do normálního stavu.

Napsala ČTK

Štítky rybník, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči dnes ráno ukončili čerpání vody z rybníka ve Vesci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.