Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hazard v Jablonci? O budoucnosti nejspíš rozhodne referendum

O budoucnosti hazardu v Jablonci nad Nisou zřejmě lidé rozhodnou v referendu. Zastupitelé sice už v roce 2011 schválili vyhlášku, podle níž by měly všechny herny ve městě 31. prosince letošního roku skončit, lidé se ale bojí, že nově zvolení zastupitelé ji změní. Žádali proto peticí okamžitý zákaz hazardu ve městě.

Zastupitelé žádosti nevyhověli, pověřili ale primátora, aby na červnové jednání připravil materiál o vyhlášení referenda. Petici za Jablonec bez hazardu podepsalo 944 lidí. "Primárním cílem našeho sdružení bylo docílit toho, aby byl Jablonec bez heren s okamžitou platností, ještě za současného zastupitelstva. Pokud by se to nepodařilo, tak alespoň pohlídat, aby hazard skutečně na konci roku skončil, a to nevratně," řekl dnes Jakub Strnad z petičního výboru. Pokud by se to podařilo začlenit do strategického plánu města a navíc potvrdit rozhodnutím občanů v referendu, tak by to podle něj bylo závazné i pro všechna ostatní zastupitelstva. "Byla by to určitá pojistka," dodal.

Vyhlášku, která provozování výherních zařízení v Jablonci zakazuje, schválili zastupitelé v prosinci 2011. V té době bylo ve městě 47 heren. Od ledna 2012 navíc město už žádné nové herny nepovoluje. "Tříleté přechodné období stanovilo město s ohledem na provozovatele heren, kteří museli do vybavení investovat, a také na majitele nemovitostí, kteří hernám pronajímají prostory. Aby měli možnost své podnikání ukončit," řekla náměstkyně primátora Soňa Paukrtová (Domov nad Nisou).

Ukončení provozu heren se projeví v rozpočtu města. Loni do něj přinesly 24 milionů korun, které mohla radnice použít na podporu sportu, kultury i sociálních aktivit. Referendum o hazardu by se podle opozičního zastupitele Lukáše Pletichy (ČSSD) mělo uskutečnit s komunálními volbami. "Organizace ale nebude jednoduchá, protože to bude znamenat další prostory a komise, referendum musí být oddělené," upozornil tajemník magistrátu Marek Řeháček. Náklady mohou podle něj dosáhnout až milionu korun.

Napsala ČTK

Štítky referendum, Jablonec nad Nisou, hazardní hra, herna, Jakub Strnad, Soňa Paukrtová, Lukáš Pleticha, Marek Řeháček, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hazard v Jablonci? O budoucnosti nejspíš rozhodne referendum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.