Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Počasí k vodě příliš neláká, její kvalita se stále sleduje

I když chladné počasí v Libereckém kraji na koupaliště příliš neláká, kvalitu vody hygienici stále sledují. Dnes odebírali vzorky na přehradě Harcov v Liberci, výsledky bude mít laboratoř do tří dnů, a pak je hygienici musí vyhodnotit.


Liberecká přehrada a také ta v Jablonci nemají provozovatele, a na kvalitu vody tam proto dohlížejí přímo hygienici. V Libereckém kraji se sleduje kvalita vody na 34 vodních plochách z toho 14 je betonových nádrží a pět koupališť, která jsou napojena na zdroje pitné vody a podmínky pro ně jsou přísnější. Na všech vodních plochách s výjimkou přehrad v Liberci a Jablonci mají podle Kučerové povinnost sledovat kvalitu vody v koupací sezoně jejich provozovatelé. Výsledky nových rozborů vody se hygienici snaží zveřejnit vždy do konce týdne.

U liberecké přehrady se odebírají dvě sady vzorků - u pláže a u hráze. Vše má přesná pravidla, aby výsledky byly nezpochybnitelné. "Odebíráme vzorky, jejichž rozbor pak zajišťuje akreditovaná laboratoř. Měříme teplotu a provádíme vizuální hodnocení, jestli vodní plochy nejsou znečištěné odpady," popsala postup asistentka hygienické služby Adéla Vágenknechtová. Navzdory zimě musela po kolena do vody, která měla jen něco málo přes 19 stupňů. "Vzorky se nesmí odebírat u břehu," vysvětlila.

Pro každý rozbor je speciální sterilizovaná lahev, celkem jsou tři. Odebírají se přibližně dva litry vody. Třeba voda, v níž se určuje obsah sinic, musí být odebrána z hloubky 30 centimetrů pod hladinou. K tomu slouží speciální válec. Hygienici zkoušejí také průhlednost vody, ta dnes na liberecké přehradě nepřekročila 95 centimetrů. "Snížená průhlednost pod jeden metr pro hygienika vždy znamená, že je kvalita vody zhoršená," vysvětlila Kučerová.

Přesné informace o znečištění přehrady však dají hygienikům až laboratorní rozbory, vzorky tak hned po odebrání putovaly do libereckého pracoviště zdravotního ústavu. "Vzorky se převážejí do laboratoře co nejrychleji v chladicím boxu. Analyzovat by se měly začít do 24 hodin," doplnila Kučerová.

V laboratořích zkoumají množství chlorofylu, sinic a také bakterie, které se ve vodě vyskytují, zejména ty indikující fekální znečištění jako je třeba bakterie E.coli (Escherichia coli). Ta se v přírodě běžně vyskytuje a i člověk ji má ve svém zažívacím traktu, při přemnožení však může způsobit problémy podobně jako třeba enterokoky. "Převážně mohou způsobovat průjmová onemocnění, citlivější jedinci ale mohou mít i vyrážky, což způsobují i sinice a nebo chlorofyl, který obsahují řasy," vysvětlila vedoucí mikrobiologické laboratoře Lenka Karlíková.

V Libereckém kraji je zatím voda na koupalištích a přírodních plochách poměrně kvalitní. Jen na Máchově a Hamerské jezeře zaznamenali hygienici zvýšené množství sinic. Citlivým jedincům a hlavně dětem hygienici doporučují, aby se tam po koupání osprchovali.

Napsala ČTK

Štítky přehrada, laboratoř, Liberecký kraj, koupaliště, Liberec, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí k vodě příliš neláká, její kvalita se stále sleduje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.