Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jablonec chce zabránit vzniku ubytoven pro nepřízpůsobivé

Jablonec nad Nisou chce zabránit vzniku dalších ubytoven pro nepřizpůsobivé. Připravuje proto stavební uzávěru, která by výstavbě či kolaudaci dalších ubytovacích zařízení na území města zabránila. Podobný způsob obrany proti vzniku ubytoven a s tím souvisejícímu nárůstu kriminality už využily radnice třeba v Kladně nebo Příbrami.

V Jablonci v poslední době přibývá ubytoven pro nepřizpůsobivé a město nemá možnost tomu zabránit. Důvodem jsou sociální dávky na bydlení, které podle primátora Petra Beitla (ODS) z ubytování takových lidí udělaly v posledních letech lukrativní byznys. "Impulsem byla další ubytovna, která nám vzniká v Podhorské ulici a my nemáme jak tomu zabránit," řekl. V tomto případě ale uzávěra nepomůže, protože nebude mít zpětnou platnost. Vedení města ji chce ale připravit co nejrychleji, platit by měla až do schválení nového územního plánu města.

Radnice už dokonce zastavila prodej městských nemovitostí, které jsou ve špatném stavu. "Dřív jsme je prodávali s tím, že kupec se o ně bude starat lépe než město, a dokonce jsme umožňovali část kupní ceny investovat do vnějšího vzhledu, a fungovalo to," řekl Beitl. V minulosti se díky tomu podle něj stav mnoha domů výrazně zlepšil. Teď je tu ale nový fenomén, kdy se noví vlastníci snaží na objektech co nejvíc vydělat, aniž by do jejich úprav vložili jedinou korunu. Lidé tam často platí vysoké nájmy a přitom bydlí v nevyhovujících podmínkách.

Podle informací z úřadu práce je v Libereckém kraji 79 ubytoven, nájemníci v nich platí i 4000 korun za osobu na měsíc. Tento fenomén ale zdaleka netrápí jen Jablonec. Třeba v sousedním Liberci jsou podle průzkumu, který si radnice nechala zpracovat, dvě desítky ubytoven. V posledních letech přibývá lidí s doplatkem na bydlení v celé zemi. Zatímco v roce 2011 vyplatil stát 24.400 příjemcům 850 milionů korun, loni už na dávkách pro 65.100 lidí rozdělil 2,8 miliardy korun. Vláda proto chce poplatek omezit a vyplácet ho podle prostoru, a nikoli podle počtu lidí.

Napsala ČTK

Štítky ubytovna, Jablonec nad Nisou, radnice, Kladno, Petr Beitl, Příbram, ODS, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec chce zabránit vzniku ubytoven pro nepřízpůsobivé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.