Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablonec nad Nisou schválil amnestii pro dlužníky nájemného

Zastupitelé v Jablonci nad Nisou dnes schválili amnestii pro dlužníky nájemného za městské byty a nebytové prostory. Městu na konci srpna dlužili včetně úroků a penále 26,3 milionu korun. Amnestie neznamená, že radnice lidem jejich dluhy promine, pokud ale zaplatí do konce března 2015 svůj dluh, mohou požádat o odpuštění úroků a penále.

Amnestií se radnice snaží pomoci lidem z dluhové pasti. Přibývá totiž nájemců, kteří mají problémy splácet své závazky natož poplatky z prodlení, jejichž výše může být u dlouhodobých dlužníků i vyšší než samotný dluh. Dlužník pak často rezignuje i na úhradu základního dluhu. "Chceme s těmi dlužníky začít aktivně pracovat a dát jim možnost, aby nám zaplatili vlastní dluh - jistinu. Myslím si, že některým lidem by to skutečně mohlo pomoci k tomu, aby se dluhů vůči městu zbavili," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

Jablonec vlastní 70 objektů, v nichž má 949 bytů a 79 nebytových prostorů, které pronajímá. Každý nájemce je povinen platit nejen nájemné, ale také služby a energie. Radnice však eviduje 658 dlužníků, z toho 549 v bytech. Téměř 60 procent nájemníků městských bytů tak městu dluží.

Celkový dluh na nájemném činil na konci srpna 13,6 milionu korun, dalších 12,7 milionu představují úroky z prodlení a penále. Zastupitelé však dnes 3,4 milionu korun z těchto dluhů odepsali. Jde převážně o nevymahatelné či promlčené pohledávky nebo případy, kdy dlužník zemřel.

Amnestie se týká všech dluhů, které vznikly do konce loňského roku. Šanci by ale měli dostat i ti, kdo své závazky vůči městu skutečně nemají z čeho splatit. "Chci, aby měli možnost si to v rámci veřejných prací odpracovat a mzda bude použita na úhradu dluhu," vysvětlil Vele. Tímto návrhem se dnes ale zastupitelé nezabývali, Vele ho chce připravit ve spolupráci s tajemníkem magistrátu a předložit na příštím zastupitelstvu.

Napsala ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, dlužník, úrok, Miloš Vele, ODS, amnestie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec nad Nisou schválil amnestii pro dlužníky nájemného  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.