Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ministerstvo rozhoduje, zda je Koloseum v Liberci památkou

Do dvou měsíců by mělo být jasno, zda zůstane budova Kolosea v Liberci na seznamu kulturních památek. Ministerstvo kultury z vlastního podnětu zahájilo řízení o vyřazení Kolosea a požádalo o stanovisko liberecký magistrát, krajský úřad i libereckou pobočku Národního památkového ústavu (NPÚ).

Budova je spojená s počátky dělnického hnutí ve městě a mezi libereckými památkáři a současným majitelem se rozhořel spor, zda se skutečně jedná o významnou budovu. "Na vydání stanoviska máme 30 dní, dalších 30 dní má pak ministerstvo na vydání konečného rozhodnutí," uvedla mluvčí libereckého magistrátu Zuzana Minstrová.

Liberecká radnice vede se současným majitelem budovy správní řízení kvůli nedávno provedeným stavebním úpravám. Podle památkářů z libereckého NPÚ jsou v rozporu se zákonem. Magistrát zatím nijak nerozhodl. "Pokud to dopadne tak, že bude Koloseum zbaveno klasifikace kulturní památky, pak má majitel budovy naději, že by mu teoreticky nehrozila za již provedené stavební úpravy žádná sankce," dodala Minstrová.

Zchátralou budovu Kolosea získalo Mezinárodní centrum Universium (MCU) od města v roce 2008 za symbolickou korunu. Letos s pomocí evropské dotace za zhruba osm milionů korun objekt zateplilo, což má snížit náklady na energie o čtvrtinu. Právě tato rekonstrukce podle památkářů historický ráz budovy nenávratně poškodila a žádali návrat k původní podobě.

Obecně prospěšná společnost MCU oponuje tím, že se o žádnou památku nejedná. Budova je sice vedena v seznamu na ministerstvu kultury, v katastrálních mapách ale takto označena není. Navíc Koloseum už není tou stavbou z roku 1877, která vznikla na místě vyhořelého starého statku a pohostinství. "Dvakrát Koloseum vyhořelo, dvakrát byl na něj podán návrh na demolici. Historická budova tady byla někdy před rokem 1949, po těch dvou požárech ale už nemá s historií nic společného," řekl již dříve ředitel Universia Stanislav Burdys. Historický význam má podle něj jen místo, kde se Koloseum nachází. Připomínat by ho mohla pamětní deska.

Universium poskytuje poradenství a asistenční a sociální služby lidem se zdravotním postižením. Má několik provozů, kde zaměstnává převážně lidi se zdravotním postižením. V Koloseu je mimo jiné kuchyně a počítačová a výtvarná dílna.

Napsala ČTK

Štítky Koloseum, Liberec, Národní památkový ústav, magistrát, památková péče, Universia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo rozhoduje, zda je Koloseum v Liberci památkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.