Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výstava veteránů díky zájmu návštěvníků potrvá do neděle

Nablýskaná sbírka automobilů, jejichž datum výroby sahá až do roku 1920, je v těchto dnech k vidění na libereckém výstavišti. A má tak velký úspěch, že se organizátoři z vratislavického občanského sdružení Automuzeum.cz rozhodli výstavu ještě o den prodloužit. Veterány si tak budete moct prohlédnout i v neděli 8. září.

„Expozici jsme zpřístupnili v sobotu při Ferdinand Porsche Festivalu a už v úterý jsme přivítali tisícího návštěvníka. Lidé jsou z veteránů nadšení. Z toho důvodu jsme se rozhodli skončit místo soboty až v neděli. Déle už na výstavišti zůstat nemůžeme, protože většinu vozů musíme hned v pondělí vrátit majitelům,“ informoval za organizátory Petr Kumpfe.

Více než padesátku veteránů, mezi nimiž objevíte jedinečný traktor Porsche nebo z grotesek známý Ford T, který jako vůbec první vznikal na výrobní lince, organizátorům zdarma zapůjčili sběratelé z celé republiky. „Stojí za zmínku, že všechna auta, která návštěvníci na výstavě uvidí, jsou pojízdná, a to včetně těch nejstarších. Spoustu z nich proto lidé mohou vídat na tradičních srazech a jízdách veteránů,“ poznamenal Petr Kumpfe.

Vůbec největším unikátem a zároveň světovou raritou je podle něj ciclecar Gatter, vyrobený kdysi v malé zákupské dílně, která se ani nedala označit za automobilku. „Jde o vůz poskládaný z motocyklových dílů. Kus, který tu máme, je podle dostupných informací jediným na světě,“ konstatoval Kumpfe.

Podobně vzácný je prototyp vozu Škoda MB 1000 Roadster, který se nikdy nezačal sériově vyrábět. Škodovka ho kdysi prodala a zhruba čtyřicet let o něm nikdo nic nevěděl. Dokud ho náhodou neobjevili zahrabaný ve stodole. Na zraky příznivců těch nejrychlejších čtyřkolek pak čeká historická formule Easter s obdivuhodným motorem, který vypadá jako Maserati, ale trochu překvapivě nese rytinu Lada.

Výstava 120 let automobilu v Liberci je návštěvníkům přístupná denně od 10 do 18 hodin. Výjimkou bude jen poslední den – neděle 8. září, kdy skončí už v 16 hodin. Vstupné činí 50 korun pro dospělé a 30 korun pro děti, které u pokladny dostanou speciální „3D“ vstupenku. Výstavu už navštívili i první žáci libereckých středních a základních škol, kterým pořadatelé nabízejí zvýhodněné vstupné. A perlička? Kdo dorazí vozem starším než 30 let, bude mít vstup zdarma.

Výstava navíc pro příznivce historických vozů není jediným lákadlem. V sobotu 7. září se totiž v rámci ní uskuteční Cílová jízda veteránů do Liberce. Sraz bude mezi 10. a 12. hodinou na náměstí před radnicí, odkud se účastníci vydají na jízdu po zajímavých památkách a odpoledne se pak sjedou na liberecké výstaviště, kde si prohlédnou kousky svých kolegů.

Podle Petra Kumpfeho je Automuzeum.cz do budoucna přístupné tomu, aby byla expozice veteránů ke zhlédnutí celoročně. „Co do zajištění exponátů by to nebyl problém. Dokonce naopak. Dokázali bychom zajistit, aby se vozidla po čase obměňovala. V tomto ohledu je nám velkou inspirací Veteran arena v Olomouci,“ uvedl.

Napsal Jan Vrabec

Štítky veterán, kongresové centrum, ŠKODA AUTO a.s., Porsche, Ford Motor Company, Formule 1, Liberec, Maserati, Lada, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava veteránů díky zájmu návštěvníků potrvá do neděle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.