Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Při úklidu řeky na Frýdlantsku našli fotbalovou branku

Rekordní množství odpadků posbírali dobrovolníci při jarním úklidu v Přírodní rezervaci Meandry Smědé na Frýdlantsku. Nejrůznějšími odpady naplnili zhruba 170 pytlů, našli 60 pneumatik i několik kuriózních věcí včetně fotbalové branky. Novinářům to dnes řekl předseda Jizersko-ještědského horského spolku Pavel Schneider.

Z náplavů se podařilo odstranit například plastovou popelnici, monitor od počítače, plynovou masku, dámské spodní prádlo, nerozbalený balíček kondomů, záchodové prkénko, rozkládací křeslo nebo dopravní značku a stavební helmu. Z meandrů řeky vytáhli dobrovolníci také 46 pneumatik od osobních aut, sedm od nákladních aut a sedm od traktorů.

Spolek pravidelně uklízí od roku 2005 pětikilometrový úsek řeky mezi mosty v Předláncích a u osady Boleslav. Výjimku udělal pouze loni, kdy se úklid nekonal. Dosavadních maximem bylo 139 pytlů a 129 pneumatik z roku 2007. "Úplně srovnávat se to ale nedá, začali jsme používat menší pytle," uvedl Schneider. Za letošním rekordním sběrem je ale podle něj i nízký stav vody. "Dostali jsme se díky tomu i do míst, kam jsme v minulých letech nemohli," vysvětlil. Podle Schneidera mezi sesbíranými odpady tradičně převažovaly PET lahve, plastové obaly a kelímky, hliníkové plechovky od nápojů a především plastové folie a pytlíky, které se zachytily ve větvích stromů a keřů.

V rezervaci je chráněn přírodní ráz údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Území je několikrát za rok zaplavováno, což přináší obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořejších partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v meandrech a naplaveninách. Jarní období je pro čištění řeky a jejího okolí nejvhodnější - vegetace ještě nemá listí, terén je prostupnější a odpadky je tak snazší odhalit.

Napsala ČTK

Štítky odpad, úklid, Frýdlantsko, pneumatika, Meandry Smědé, Předlánce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při úklidu řeky na Frýdlantsku našli fotbalovou branku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.